Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild - Foto: TT

Regeringen vill öka insynen i privat vård

Regeringen vill att även privata vårdgivare ska omfattas av offentlighetsprincipen och frågan lämnas nu till en utredning.


Socialminister Lena Hallengren (S) menar att offentlighetsprincipen är "en av hörnstenarna i den svenska demokratin". Vid en pressträff under torsdagen presenterade hon en ny utredning om offentlighetsprincipen i privat utförd vård, omsorg och socialtjänst.

— Jag menar att det är helt nödvändigt om vi ska fortsätta att ha privata välfärdsbolag som står för en del av den helt nödvändiga välfärden, säger Hallengren.

Rent tekniskt handlar det om fortsättning på en utredning från 2015 som nu ska kompletteras med fyra punkter. De handlar i korthet om att "bredda offentlighetsprincipen".

— Alla privata vårdbolag står i dag vid sidan om, de omfattas i dag inte av offentlighetsprincipen. De behöver i dag inte ge insyn, de behöver inte tillåta mediers granskning, säger Hallengren.

Utredningen ska lämna förslag på hur offentlighetsprincipen "ska kunna införas även verksamheter som tillhandahåller insatser utan föregående behovsprövning enligt socialtjänstlagen."

Därutöver ska utredningen "utreda möjligheten för privata utförare att få stöd av kommunen eller regionen i att hantera allmänna handlingar", den ska även "analysera och lämna förslag på lämpligt bemyndigande för kommuner och regioner vad gäller arkivhållning" samt "göra en bedömning av vilka konsekvenser införandet av offentlighetsprincipen har för börsnoterade aktiebolag".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

SBAB sänker bolåneräntorna

Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till de långsiktiga effekterna brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat till riksdagen saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågat.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

1 timme sedan
Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.