Tunisien behöver vaccin för att kunna erbjuda befolkningen en tredje dos. Arkivbild.
Tunisien behöver vaccin för att kunna erbjuda befolkningen en tredje dos. Arkivbild. - Foto: TT

Sverige donerar vaccin till Tunisien

Sverige skänker 100 000 doser av Pfizers covidvaccin till Tunisien, har regeringen beslutat. Landet behöver vaccinet för att kunna erbjuda en tredje dos, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.


"Den globala efterfrågan på vaccin har minskat och Europas överskott är stora. Tack vare utrikesdepartementets aktiva kontakter och goda förbindelser med många länder vänder sig flera av dem till Sverige när de, trots allt, får behov av mer vaccin", säger biståndsminister Matilda Ernkrans i pressutskicket.

Sverige fortsätter samtidigt donera vaccin via det globala samarbetet Covax, som syftar till att ge en rättvis tillgång till vaccin i världen.

Vaccinationstakten i världen är mycket ojämn och i låginkomstländerna har endast 16 procent av befolkningen fått minst en dos vaccin, enligt regeringen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.