Över 20 000 fjäderfä har brunnit inne. Arkivbild.
Över 20 000 fjäderfä har brunnit inne. Arkivbild. - Foto: TT

Tiotusentals hönor innebrända i ladugårdsbrand

Över 20 000 fjäderfän har brunnit inne i en stor ladugårdsbrand i Väte på Gotland.Det fanns ingen som helst möjlighet att rädda de stackars djuren, säger Mathias Häglund, ledningsoperatör på räddningstjänsten.


Larmet om svart rök från hönshuset kom strax efter halv nio på torsdagsmorgonen. När räddningstjänsten var på plats var branden fullt utvecklad och spridningsrisken bedömdes vara stor. I hönshuset, som mätte cirka 30 gånger 150 meter, fanns omkring 22 000 fjäderfän, enligt P4 Gotland.

— Byggnaden rasade ihop och taket rasade in. Vi puttade in väggarna så vi inte skulle skada oss på dem, säger Mathias Häglund till TT.

Räddningstjänsten hade som mest tio fordon på plats.

— Det finns fortfarande en liten, liten spridningsrisk men den är minimal. Vi är fortfarande kvar, men vi har börjar minska på våra resurser, säger Mathias Häglund vid 12.30.

Polisen inledde först en förundersökning om mordbrand, men har inte längre några brottsmisstankar. En anmälan kommer istället att göras om "brand utan misstanke om brott", meddelar polisen på sin hemsida.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!