Dumpen.se drivs av Patrik Sjöberg och Sara Nilsson.
Dumpen.se drivs av Patrik Sjöberg och Sara Nilsson. - Foto: Stella Pictures och Naina Helén Jåma/TT

Dumpen-grundarens svar på kritiken: "Kommer våra barn till gagn"

Det har stormat rejält kring sajten Dumpen.se som drivs av pedofiljägarna Patrik Sjöberg och Sara Nilsson. Nu ger hemsidans ansvariga utgivare svar på kritik mot sajtens tillvägagångssätt.


Dumpen.se drivs av den tidigare höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg, tillsammans med sajtens ansvariga utgivare Sara Nilsson. Tillsammans jagar de "gäddor", som de groomande männen kallas. 

På sajten hänger de nämligen ut personer som de menar är pedofiler. Därefter konfronteras de på film – något som sedan publiceras på sajten för allmänheten att se. 

Stark kritik har riktats mot Dumpen.se – efter självmordet

Det var i mars 2022 som sajten Dumpen.se hamnade i blåsväder i form av kritik från experter, samt anhöriga, som började ifrågasätta tillvägagångssättet. Detta efter att Dagens ETC avslöjade att en man som blivit uthängd som pedofil på hemsidan hade tagit sitt liv. 

Här kan du läsa mer om Dumpen-uthängningen och självmordet.

Kritiken mot Dumpen: "Åstadkommer ingenting av värde"

I slutet av juni publicerade författaren och skribenten Martina Montelius en krönika i Expressen där även hon ifrågasatte huruvida Dumpen.se faktiskt hjälper barn. 

“Dumpen åstadkommer ingenting av värde. Alls. Den har ingen som helst funktion som samhällsinsats mot övergrepp. Det enda den gör är att stimulera belöningssystemet hos alla oss som vill se sexförbrytare straffade. Och så samlar den in swishpengar, förstås – pengar som Sara Nilsson inte vill berätta hur de används”, skrev Montelius i Expressen

Sara Nilssons svar: "Patrik Sjöberg har vigt sitt liv till att lyfta frågan"

Dagen därpå gav sajtens ansvariga utgivare Sara Nilsson svar på tal i en replik, även den publicerad i Expressen. Nilsson börjar med att ta sin kompanjon Patrik Sjöberg i försvar. 

“Skribenten inleder sin förfärliga krönika genom att i nedsättande ordalag titulera min kollega, Patrik Sjöberg, 'nätgladiator'. Patrik är en av de mest framstående idrottsmännen i svensk historia”, skriver Nilsson och fortsätter: 

“Han har vigt sitt liv och valt att använda sitt kändisskap till att lyfta frågan om att barn inte ska växa upp som han gjort. Något som i högsta grad kommer våra barn till gagn.”

"Dödsrunor får människor att förstå allvaret"

I sin krönika riktar Martina Montelius kritik mot att sajten lägger ut bilder på gravstenar, tillhörande offer för övergrepp, som tagit sina liv. Sara Nilsson menar i sin replik att självmord och missbruk ofta blir en konsekvens av obehandlat trauma.  

“Dödsrunor får människor att förstå allvaret bakom skador som årligen begraver och vallar ut mängder med barn i missbruk. Självmord är tolv gånger så vanligt bland sexualbrottsutsatta", skriver hon i Expressen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.