En polisbuss sattes i brand i Sveaparken i Örebro under de så kallade påskupploppen i april i år.
En polisbuss sattes i brand i Sveaparken i Örebro under de så kallade påskupploppen i april i år. - Foto: TT

Polisens nota efter Paludan: 43 miljoner

Polisens bevakning av den högerextrema politikern Rasmus Paludans valmöten har hittills kostat över 43 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.


Polisen har i år lagt drygt 43,5 miljoner kronor på bevakning av den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram kurs.

Exempelvis kostade polisens insats i samband med de så kallade påskupploppen i Sveaparken i Örebro, där 71 poliser skadades, runt 800 000 kronor. När Paludan kom tillbaka efter en tid, hade polisen bytt taktik och bemannat upp med bland annat polishästar, helikopter och en inlånad vattenkanon. Då landade notan på 2,2 miljoner kronor, uppger Ekot.

Men insatserna har även tvingat polisen att prioritera om vilket har gått ut över ordinarie verksamhet då bland annat brottsförebyggande arbete har fått stå tillbaka, enligt radion.

Upploppen startade under påskhelgen i samband med att Rasmus Paludan under sin valturné i Sverige ville bränna islams heliga skrift Koranen.

Paludan besökte, eller aviserade att besöka flera orter i landet under våren. I Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby utbröt våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Under sommaren har åtta män fällts för upploppen i Sveaparken i Örebro, med påföljden fängelse mellan två och sex år.

I dag måndag inleds ännu en rättegång, denna gång mot tre män som åtalats för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, skriver Nerikes Allehanda.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.