Idag är det höstdagsjämning.
Idag är det höstdagsjämning. - Foto: Pexels

Nu är hösten här i (nästan) hela Sverige – några dagar för tidigt

I dag är det höstdagjämning. Då är dagen och natten ungefär lika lång över hela jordklotet.


Också den meteorologiska hösten infaller i dagarna över stora delar av Sverige. Norra Sverige, och faktiskt hela vägen ner till Arvika, har redan haft fem dagar i följd med en medeltemperatur under tio grader och har alltså bytt årstid.

— På några platser i nordvästra Svealand har hösten kommit några dagar tidigt men det är ändå ganska normala ankomsttider, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Och i Lapplandsfjällen är det snart dags att byta årstid igen. I mitten av oktober brukar nämligen den meteorologiska vintern, med medeltemperatur under nollan, debutera där.

— Här i södra Sverige får vi ta och vänta några månader till, säger Alexandra Ohlsson.

Vad är höstdagsjämning? 

Det är höstdagjämning idag. Det innebär att dagen och natten är ungefär lika lång över hela jordklotet. 

Den 23 september infaller höstdagjämning 2022 i Sverige – vad är det? Läs mer här!

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.