Regeringsbildning och sakpolitik, men också utnämningar i statliga myndigheter kan bli föremål för förhandlingar, spår statsvetaren Jonas Hinnfors.
Regeringsbildning och sakpolitik, men också utnämningar i statliga myndigheter kan bli föremål för förhandlingar, spår statsvetaren Jonas Hinnfors. - Foto: TT

Statsvetare: "Ganska god utdelning för SD"

Beskedet att de fyra högerpartierna nominerar Andreas Norlén (M) till fortsatt talman kan innebära att Sverigedemokraterna får någonting i gengäld, enligt statsvetaren Tommy Möller.SD har en stark förhandlingsposition, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.


Att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna nu går fram med en gemensam nominering visar på att man haft en samsyn, enligt Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

— Det är väl viktigt också i det här läget, i en ganska polariserad situation efter en valrörelse, att man kan ha en sorts samsyn kring talmansämbetet, säger Tommy Möller.

Norléns tid som talman har varit svår med många olika regeringsbildningar, något han hanterat på ett förtjänstfullt sätt, säger Tommy Möller.

— Han har ju varit respekterad i alla partier vad jag förstår, säger han.

SD får god utdelning

Att det är en moderat, och inte en sverigedemokrat som nominerats, tror Tommy Möller kan leda till att SD får igenom andra frågor.

— Det är klart att, de får inte ingå i regeringen, de får inte utse talmannen, så rimligen, om de inte är väldigt svaga i förhandlingarna, så kommer det naturligtvis betyda att de kan få betalt när det gäller sakpolitik tänker jag mig.

Samtidigt har partierna enats om att ge Sverigedemokraterna åtta av de 16 presidieposter som högerblocket förfogar över i riksdagens utskott.

— Det är en ganska god utdelning för SD, konstaterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Fler förhandlingar väntar

Eftersom talmansposten och presidieposterna kom samtidigt är det uppenbart att det skett ett givande och tagande, poängterar Hinnfors.

— Vi vet heller inte om det här är en isolerad förhandling, eller en del i ett större spel.

Regeringsbildning och sakpolitik, men också utnämningar i statliga myndigheter kan bli pusselbitar i ett större förhandlingsspel, spår Hinnfors.

— Allting kan bli föremål för förhandlingar. Det är det vi börjar se nu.

— Och SD har en stark förhandlingsposition.

Högerpartiernas nominering av talman var väntad, enligt statsvetaren Tommy Möller. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.