"Ett hänsynslöst utnyttjande av unga", säger  Christina Brobacke, ordförande i målet.
"Ett hänsynslöst utnyttjande av unga", säger  Christina Brobacke, ordförande i målet. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX/TT

43-årig man våldtog flera barn – tvingade offren att begå brott

En 43-årig man i Stockholmsområdet döms till åtta års fängelse i Svea hovrätt för sju fall av våldtäkt mot barn och fyra fall av grov misshandel.


Mannen dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för våldtäkt mot barn i sex fall och i två fall grov misshandel. Brotten begicks mot totalt fem personer varav två minderåriga flickor.

Hotade offren

Tingsrätten menade att mannen hade byggt upp en sektliknande struktur runt sig själv, där han med hot eller genom att nyttja offrens beroendeställning återkommande fått målsägandena att medverka till brott mot andra målsägande, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Enligt hovrätten har mannen utöver det tingsrätten dömde honom för gjort sig skyldig till ytterligare ett fall av våldtäkt mot barn, två fall av grov misshandel och en misshandel mot en sjätte målsägande.

"Hänsynslöst utnyttjande"

Alla brottsoffer har befunnit sig i en utsatt situation och det finns en systematik i "brottsligheten på så sätt att flera av målsägandena har utsatts för upprepade, allvarliga övergrepp och förmåtts medverka i brott mot andra målsägande", skriver domstolen.

"Det har varit fråga om ett hänsynslöst utnyttjande av unga och utsatta personer som inte haft möjlighet att freda sig", säger Christina Brobacke, hovrättsråd och ordförande i målet, i en kommentar.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

1 timme sedan
Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.