Pressträff med utrikesminister Ann Linde (S) och statsminister Magdalena Andersson (S) om gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 efter mötet i det säkerhetspolitiska rådet.
Pressträff med utrikesminister Ann Linde (S) och statsminister Magdalena Andersson (S) om gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 efter mötet i det säkerhetspolitiska rådet. - Foto: TT

Gasläckorna upp i FN:s säkerhetsråd

Gasläckorna på Nord Stream ska på Rysslands begäran tas upp i FN:s säkerhetsråd, säger utrikesminister Ann Linde (S).Men regeringen vill inte spekulera i vem som kan ligga bakom de misstänka sabotagen.


I tisdags kväll meddelade regeringen att gasläckorna troligen är en medveten handling och att det då rör sig om sabotage. Detonationerna har inträffat utanför Sveriges territorium och Sverige bedöms inte vara under attack.

Sent på onsdagseftermiddagen träffades regeringens säkerhetspolitiska råd i ett extrainkallat möte.

— De här detonationerna måste ses i ljuset av det säkerhetspolitiska läget, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff efter mötet.

Regeringen vill inte uttala sig om vem eller vilka som kan ligga bakom detonationerna.

— Vi kommer inte i det här läget bidra till några spekulationer, säger Andersson.

Säpo tar över

Under dagen har Säkerhetspolisen tagit över den svenska utredningen om de misstänkta sabotagen, med hänvisning till att det kan röra sig om ett allvarligt brott som delvis kan vara riktat mot svenska intressen, där det inte går att utesluta att främmande makt ligger bakom.

— Det är inte bara en vanlig polissak, utan det kan också vara skador riktade mot svenska intressen. Det behöver inte vara svenska staten. Det kan vara kommersiella intressen eller andra intressen, säger Ann Linde.

Hon har varit i kontakt med flera kollegor i Europa och säger att alla är väldigt intresserade av händelsen. Fler erbjuder också praktiskt stöd om Sverige behöver det.

— Alla uttrycker solidaritet men man uttrycker också oro, säger Linde.

FN:s säkerhetsråd

Hon säger också att gasläckorna på rysk begäran planeras att tas upp i FN:s säkerhetsråd på fredag. Sverige och Danmark kommer inför mötet att dela information med säkerhetsrådet.

— Det är viktigt att det här blir en faktabaserad diskussion, säger Linde.

Hon vet inte motivet till att Ryssland vill ta upp gasläckorna i säkerhetsrådet.

Johan Norrman, chef för den operativa avdelningen vid Kustbevakningen, säger att läget vid läckaget är oförändrat sedan upptäckten.

— Det fortsätter att bubbla upp. Vi har upprättat kontakt med Nord Stream och tillsammans med dem är den senaste prognosen att utsläppet vid Nord Stream  1 kan komma att avta på söndag, den 2 oktober.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Johan Norrman, chef för operativa avdelningen på Kustbevakningen, vid onsdagens pressträff.

Under dagen har statsministern informerat Moderatledaren Ulf Kristersson, och Sveriges sannolikt näste statsminister, om läckorna.

— Det är naturligtvis utomordentligt allvarligt och exakt hur allvarligt tror jag ingen just nu kan bedöma. Men ser man det i ett bredare sammanhang av säkerhetspolitik och energipolitik just nu är det klart att alla tar det på mycket stort allvar och det gör även jag, säger Kristersson.

"Till förfogande"

Han betonar att övergångsregeringen bär ansvaret, men säger att han står till förfogande. Det misstänkta sabotaget uppges inte få några konsekvenser för regeringsbildningen. Men han konstaterar samtidigt att det är angeläget att en ny regering kan komma på plats så snabbt som möjligt.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll pressträff under tisdagen.

Nu handlar arbetet för Sveriges del om att vara på plats i området, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S).

— De resurser vi tillför är att Kustbevakningen har fartyg och flyg i området. Sedan har vi en beredskap inom marinen och de beredskapsanpassningar Försvarsmakten gör, säger han till Sveriges Radio.

— Vi har en beredskap inom marinen för att gå dit med enheter om vi anser det nödvändigt.

Anpassningarna innebär inte att beredskapen höjts.

Europeiska rådet uttrycker stor oro över det som inträffat och skriver i ett uttalande att "all tillgänglig information tyder på att dessa läckor är resultatet av en avsiktlig handling".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.