Socialstyrelsens statistik visar att andelen blivande mödrar med övervikt eller fetma fortsätter att öka. Arkivbild.
Socialstyrelsens statistik visar att andelen blivande mödrar med övervikt eller fetma fortsätter att öka. Arkivbild. - Foto: TT

Fetma bland gravida "ökar stadigt"

Andelen blivande mammor med antingen övervikt eller fetma ökar, visar ny statistik.Det fortsätter att öka och det är stadigt från år till år, säger Anna Sandström vid Socialstyrelsen.


Fakta: Fetma och övervikt

Kroppsmasseindex, eller body mass index (BMI), är ett mått på förhållandet mellan kroppslängd och vikt som har tagits fram av Världshälsoorganisationen (WHO). Det ger en grov bild av en vuxen människas viktstatus.

BMI räknas ut genom att dividera kroppsvikten (kilogram) med kroppslängden (meter) i kvadrat.

Undervikt: BMI under 18,5.

Normalvikt: BMI 18,5–24,9.

Övervikt: BMI 25–29,9.

Fetma: BMI 30–39,9.

Grav fetma: BMI 40 eller högre.

BMI tar inte hänsyn till hur stor del av kroppsvikten som utgörs av muskler respektive fett, eller hur fettet är fördelat i kroppen. Det kan leda till att exempelvis kroppsbyggare och elitidrottare får ett högt BMI som inte ger en rättvisande bild av deras hälsostatus. På motsvarande sätt kan mycket korta eller mycket långa personer få ett missvisande värde, och för barn fungerar formeln inte alls.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket

Andelen gravida kvinnor med ett kroppsmasseindex (BMI) på 25 eller högre ökar. 1992 var andelen gravida med övervikt eller fetma omkring 25 procent i samband med inskrivningen hos mödrahälsovården. I fjol låg den siffran på 45 procent.

Andelen har ökat kraftigt på senare år.

— Vi har sett väldigt stora förändringar över tid, säger Anna Sandström, föredragande läkare vid Socialstyrelsen.

Flera risker

Socialstyrelsen konstaterar att det finns stora skillnader i landet. I exempelvis Stockholm var andelen med övervikt eller fetma 38 procent – i Gävleborg 53 procent. Man ser även skillnader när det kommer till utbildningsnivå. Hos kvinnor med förgymnasial utbildning hade 27 procent fetma 2021, för kvinnor med eftergymnasial utbildning var motsvarande siffra 12 procent.

Det finns flera risker med att vara gravid och samtidigt ha ett högt BMI.

— Det finns en högre risk för komplikationer, både vad gäller fostermissbildningar tidigt under graviditeten men även ökad risk för graviditetsdiabetes under graviditeten, havandeskapsförgiftning, för tidig förlossning och ökad risk för kejsarsnitt. Sedan finns det även en ökad risk för dödföddhet, säger Anna Sandström men betonar:

— Allt det här är på populationsnivå och inte för den enskilda individen.

"Större helhetsgrepp"

Enligt Anna Sandström behöver man titta vidare på det som framkommer av statistiken. Hon ser även att det förebyggande arbetet behöver bli bättre.

— Sedan skulle man vilja att det fanns ett större helhetsgrepp kring det här frågorna med mycket större kunskap och större satsning på det i sjukvården i allmänhet, säger hon.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.