Teckning från första rättegångsdagen i Stockholms tingsrätt där två bröder står åtalade för grovt spioneri. Den äldre brodern med sin advokat Anton Strand till vänster, den yngre brodern (i grönt) med sin advokat Björn Sandin i mitten.
Teckning från första rättegångsdagen i Stockholms tingsrätt där två bröder står åtalade för grovt spioneri. Den äldre brodern med sin advokat Anton Strand till vänster, den yngre brodern (i grönt) med sin advokat Björn Sandin i mitten. - Foto: TT

Växlade pengar åt spionåtalad – förhör ställs in

Spionrättegången fortsätter i Stockholms tingsrätt. På onsdagen skulle förhör hållas med en man som hjälpt den äldre brodern att växla stora summor amerikanska dollar – men förhöret ställdes in.


Två bröder, 42 och 35 år gamla, står åtalade misstänkta för att ha spionerat på Sverige under tio års tid för den ryska underrättelsetjänsten GRU:s räkning.

En vän till den 42-årige storebrodern har i förhör uppgett att han för 42-åringens räkning växlat utländsk valuta till ett värde av hundratusentals kronor på olika växlingskontor i utbyte mot ersättning.

Uppgifterna styrks av avlyssnade telefonsamtal mellan de två.

Ett offentligt förhör med mannen var planerat till onsdagseftermiddagen, men ställdes in med kort varsel. Enligt Anna Wester, domstolshandläggare vid Stockholms tingsrätt, är det oklart huruvida det kommer att hållas vid ett senare tillfälle.

TT: Varför ställdes förhöret in?

— Det har hanterats bakom stängda dörrar, så det är inget jag kommer kunna gå ut med nu.

Tidigare i veckan förhördes 42-åringen, som misstänks för både grovt spioneri och grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

De hemliga uppgifterna, som han med sin yngre broders hjälp misstänks ha lämnat vidare, har han kommit över genom sitt tidigare arbete på Säpo och Must.

Förhöret hölls, liksom lejonparten av rättegången, bakom stängda dörrar. Anledningen är den stränga sekretess som omgärdar stora delar av bevisningen.

Allmänheten har hittills bara släppts in under kortare perioder i samband med att rättegången inleddes och i samband med försvarets sakframställan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.