34 av de adopterade koreaner som krävt att få sin bakgrund granskad har nu fått ett ja från Sydkoreas sannings- och försoningskommission. Här lämnar den danske advokaten Peter Møller in anmälningar till kommissionen i september.
34 av de adopterade koreaner som krävt att få sin bakgrund granskad har nu fått ett ja från Sydkoreas sannings- och försoningskommission. Här lämnar den danske advokaten Peter Møller in anmälningar till kommissionen i september. - Foto: TT

Korea utreder adoptioner – "jag är chockad"

Sydkorea ska utreda hur kritiserade adoptioner, de flesta under 1970- och 1980-talet, egentligen gick till. Beskedet glädjer många adopterade koreaner.Jag är lite chockad, säger Hanna Johansson, koordinator i Svenska Koreaadopterades nätverk.


Beslutet om en granskning togs av Sydkoreas sannings- och försoningskommission på torsdagen, skriver nyhetsbyrån AP. Det gäller 34 adoptioner till Danmark, som anmäldes tidigare i år.

Kommissionen anser det bekräftat att adoptionerna inte gjorts på rätt sätt. Beslutet öppnar för granskning av många fler fall.

Mer än 300 adopterade sydkoreaner i Västeuropa och USA har krävt att få sin historia utredd. 21 svenska adoptivkoreaner kommer att lämna in motsvarande krav till kommissionen på fredagen, genom ombud i Seoul.

Snabbt svar

De 34 fall som det första beslutet gäller ingår i en grupp, ledd av den danske advokaten Peter Møller, som lämnade in sina krav om utredning i augusti och september.

Hanna Johansson är förvånad över att det positiva beskedet från sanningskommissionen kom så snabbt.

— Korea har haft 60 år på sig att fundera över det här, säger hon, och tillägger:

— Jag tror att de inte kunde stå emot till slut.

Johansson pekar på en uppmaning från FN, forskningsprojekt, och utredningar av adoptioner i andra länder – både sändare och mottagare av barn.

"Bry er om oss"

En skillnad är att Sydkoreas granskning ska göras efter att landet fått krav på sig utifrån, inte som svar på en opinion inom landet.

— Här kommer vi och är jobbiga och säger ”Ni har kastat ut oss. Bry er om oss!”, beskriver Hanna Johansson.

Sanningskommissionen har funnit att de 34 barnen vars fall ska granskas antingen hade fått falsk identitet, eller felaktigt beskrevs som föräldralösa.

— Men det finns fler grupper som fått sina rättigheter kränkta, säger Johansson.

Medvetna om risk

Omkring 200 000 barn, de flesta flickor, har adopterades från Sydkorea till andra länder efter 1960.

Anklagelser om felaktigheter har funnits länge.

Enligt AP beskriver många källor att Sydkoreas hälsodepartement, genom möten med adoptionsbyråernas representanter, var medvetna om risken att barn utsattes för trafficking.

Nu kan fem adoptionsbyråers verksamhet komma att granskas. En av dem är den byrå som skickat barn till Sverige.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.