Regeringens nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare dröjer. Arkivbild.
Regeringens nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare dröjer. Arkivbild. - Foto: TT

L och SD oense om lönekrav för arbetsinvandrare

Regeringen ska införa ett höjt lönekrav för arbetsinvandring.Men regeringspartierna och SD är oense om att göra vissa undantag från kravet.


Enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) är det Liberalerna som lyft frågan om undantag.

— Vi behöver se de behov som svensk industri har av kompetens och att det även gäller delar av offentlig sektor, säger Pehrson.

Men SD går emot L:s linje. En källa med insyn i förhandlingarna, uppger för Dagens industri (DI), att de är "väldigt kärva".

— SD vill strypa invandringen till vilket pris som helst, säger källan till DI.

Lönekrav ska införas

I Tidöavtalet har regeringspartierna M, KD och L tillsammans med SD, enats om att arbetskraftsinvandring bara ska beviljas om arbetet "i normalfallet" har en lönenivå motsvarande medianlönen. Medianlönen ligger i dag runt 33 000 kronor i månaden.

Riksdagen klubbade strax före jul en lagändring som öppnar för att införa ett sådant lönekrav. Men det är regeringen som ska fatta beslut som själva lönenivån.

Pehrson uppger att han har lyssnat på näringslivsföreträdare och även chefer i offentlig sektor som är oroade för att lönekravet leder till kompetensbrist. Därför vill han se undantag från lönekravet.

Pehrson pekar till exempel på risk för brist på undersköterskor.

Oklart när

— För att klara den gröna omställningen i norra Sverige, då behövs inte bara människor som gör batterier, jobbar i gruvorna eller i skogen, säger Pehrson.

TT: Hur ska man utforma undantagen? Ska man pekar ut särskilda yrken?

— Det vill jag inte föregripa. Men det handlar om det specifika, det kan vara skyddade yrkestitlar, det kan vara smala sektorer, säger Pehrson.

Han kan inte säga när regeringens nya lönekrav är på plats.

— Jag vill se det här så fort som möjligt.

DI rapporterar att statssekreterarna och SD:s chef för samordningskansliet nu kopplats in för att ta över förhandlingarna från tjänstemännen och försöka föra dem framåt.

TT
/
/
Jul
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.