Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S)
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) - Foto: Lars Schröder/TT

Andersson: Regeringen skjuter upp klimatmål

Regeringen skjuter upp Sveriges utsläppsminskningar till 2045, anser oppositionen.Det där är jättefarligt och det var inte någon information som svenskarna hade före valet, säger S-ledaren Magdalena Andersson.


För att ha en rimlig chans att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader måste världen halvera utsläppen av växthusgaser redan till 2030. Det slår FN:s klimatpanel IPCC fast i sin rapport som släpptes på måndagen.

Utsläppsminskningarna måste alltså ske här och nu. Detta lever inte regeringen upp till, enligt oppositionen.

— Jag väldigt bekymrad över den nya regeringens politik där man i stället för att fortsätta driva på klimatomställningen i stället tycks vilja ta av sig ledartröjan, säger Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

"Missar målen"

Med regeringens politik är Sverige på väg att missa de nationellt satta klimatmålen till både 2030 och 2045, enligt oppositionen.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari svarar att regeringen gör "allt vi kan" för att nå 2030-målet. Oppositionen ser det i stället som att regeringen skjuter upp utsläppsminskningarna.

— Om det är så att de tänker mer på 2045-målet än på 2030-målet, det var inte någon information som svenska folket hade i valet. Det där är jättefarligt, säger Andersson.

Regeringens klimatbudget är nedslående, enligt oppositionen. Samtidigt har Sverige världens blickar på sig som ordförandeland i EU, framhåller Centerpartiets ledare Muharrem Demirok.

— Vi har en regering som på rekordtid tagit oss från ett föredöme i klimatarbetet internationellt till sämst i klassen i Europa.

Märta Stenevi (MP) konstaterar att IPCC-rapporten målar en dyster bild. Arkivbild.

"Måste agera nu"

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi konstaterar också att IPCC-rapporten målar en dyster bild. Man måste jaga varje ton koldioxid eftersom varje tiondels grad spelar roll nu, säger hon.

— Vi kan inte ha ett klimatarbete som den här regeringen har och peka på 2045, för då kommer den här uppvärmningen att vara ett faktum.

Markku Rummukainen, professor i klimatologi och Sveriges representant i IPCC, säger att utsläppen i världen är så stora att man måste ta till alla lösningar – i vissa delar av världen innebär det även kärnkraft.

— I vissa delar av världen behöver man säkert fundera på sådana lösningar, men det är inte fallet i Sverige, säger Märta Stenevi och pekar på att det kan behövas i länder som behöver stänga sina kolkraftverk.

I Sverige finns en stor potential att bygga ut solkraft, vindkraft och vågkraft i större utsträckning, framhåller hon.

— Att i det läget hålla på och fastna i kärnkraft i Sverige är helt huvudlöst.

— Regeringens politik går i helt fel riktning, säger Märta Stenevi.

TT
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.