Bostadsrättsägare tvingas betala miljonbelopp efter att de hyrt ut bostäder utan tillstånd
Bostadsrättsägare tvingas betala miljonbelopp efter att de hyrt ut bostäder utan tillstånd - Foto: Robin Bäckman/TT & Johan Nilsson/TT

Par hyrde ut bostad utan tillstånd – får nota på 1,4 miljoner kronor

Ett par på Östermalm hyrde olovligen ut sin lägenhet i andra hand, trots att föreningen sagt nej. Nu slår hovrätten fast domen som tvingar paret att betala en nota på omkring 1,4 miljoner kronor.


Bostadsrättsägare på Östermalm i Stockholm hyrde ut sin bostad i andra hand utan tillåtelse från bostadsrättsföreningen. Nu tvingas paret sälja lägenheten och betala en enorm nota, rapporterar Hem & Hyra. 

Händelsen ägde rum då en bostadsrättsförening hävdat att ett par hyrt ut i andra hand, trots att de inte fick det för föreningen. Därför ska kontraktet ha sagts upp men paret hävdade å sin sida att ett gammalt upplåtelseavtal ska ge dem rätt att hyra ut lägenheten i andra hand. 

Paret får nota på 1,4 miljoner kronor

Nu har hovrätten dock slagit fast att paret har förverkat nyttjanderätten till lägenheten och de tvingas därför sälja bostaden. De ska också ersätta bostadsrättsföreningen med 894 087 kronor, som föreningen ska ha tvingats lägga ut på att åtgärda en vattenskada som uppdagats. Därutöver tillkommer också en saftig nota på 563 313 kronor, som avser föreningens rättegångskostnader. 

Det innebär att notan slutar på 1,4 miljoner kronor för paret. 

Till Hem & Hyra har en av bostadsrättsägarna berättat att domen slagit hårt mot parets ekonomi.

– Det här är en hemsk situation på alla vis som har pågått i flera år. Vi kommer att försöka sälja lägenheten eftersom vi varken får eller vill bo kvar. Förhoppningsvis har den gått upp lite så vi går plus minus noll när alla kostnader är betalade. Vi har också betalat dubbla boendekostnader i perioder, säger personen till tidningen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.