Niclas Andersson är operativt ansvarig för den särskilda händelsen 'Frank' vid polisen i Stockholm.
Niclas Andersson är operativt ansvarig för den särskilda händelsen 'Frank' vid polisen i Stockholm. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots insatsen– våldsvåg i Stockholm fortsätter

Polisens kraftsamling för att stoppa gängskjutningarna och sprängningarna i Stockholm fortsätter. Men än syns inga tecken på att våldsspiralen är på väg att mattas av.På kort sikt ser vi inte att vi på något sätt har brutit trenden, säger Niclas Andersson, operativt ansvarig för den särskilda händelsen.


Fakta: Särskild händelse

En särskild händelse innebär en plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser. Händelsen ska därför hanteras utanför den ordinarie polisverksamheten med en speciell organisation och ledning.

Våldsvågen i Stockholmsområdet har lett till att polisen inlett en så kallad särskild händelse. Det innebär att polisen i Stockholm förstärks med resurser från andra delar av landet.

Insatsen kring våldsvågen innebar direkt en förstärkning med 190 poliser från olika delar av landet. Senare meddelade Stockholmspolisen att den förstärks med ytterligare ett hundratal poliser.

Den 20 januari beslutade polisen om en så kallad särskild händelse med anledning av den pågående våldsvågen som kopplas till konflikter mellan flera kriminella nätverk i Stockholmsområdet.

Två månader senare pågår kraftsamlingen för att stoppa de grova våldsbrotten med oförminskad styrka. Parallellt med de många förundersökningar som pågår ligger fokus på offensiva insatser och att förhindra nya skjutningar och sprängningar, enligt Niclas Andersson, operativt ansvarig för den särskilda händelsen "Frank" vid polisen i Stockholm.

— Vi har fortsatt mycket våldsdåd, men också ett väldigt offensivt arbete just nu. Vi griper väldigt många personer och har tagit väldigt mycket vapen i beslag. Jag skulle bedöma att vi nästan varje dygn på något sätt förhindrar olika nya grova våldsbrott. Det är ett otroligt ansträngt läge, säger han.

Automatvapen i beslag

Enligt Niclas Andersson har ett 70-tal pistoler och revolvrar tagits i beslag sedan slutet av december. Polisen har också beslagtagit över 20 automatvapen och mer än 30 kilo sprängmedel, samtidigt som ett mycket stort antal personer har frihetsberövats.

— Jag tror att Stockholm aldrig har haft så många häktade som i dag. Vi ligger på en siffra på över 470 personer, vilket är otroligt mycket.

Så sent som under helgen har polisen gjort ingripanden som sannolikt förhindrat grova våldsbrott, enligt Niclas Andersson. Han ser därmed inga tecken på att våldsspiralen är på väg att mattas av.

— På kort sikt ser vi inte att vi på något sätt har brutit trenden, men vi bedömer att allt vi gör nu kommer att få långsiktiga effekter. Vi tror att den här brottsligheten sakta kommer att minska och så småningom komma ner på en lägre nivå.

TT: Hur länge kommer den särskilda händelsen vara i gång?

— Det är svårt att sia om det, men den ligger just nu till efter sommaren. Men det kan mycket väl bli så att den förlängs.

Niclas Andersson tycker inte att allmänheten behöver känna oro. "Generellt är risken att man som tredje person blir drabbad väldigt väldigt liten, så jag tycker inte att man behöver vara orolig", säger han.

"Oroväckande utveckling"

Niclas Andersson ser allvarligt på de senaste veckornas utveckling med flera grova våldsdåd där anhöriga till gängkriminella tros ha blivit måltavlor.

— Det är en utveckling som är oroväckande. Vi tycker att det är att gå åt fel håll och den måste vi få stopp på. Vi jobbar med oroliga anhöriga som hör av sig till oss, värderar och bedömer situationen och försöker sätta in olika typer av operativa åtgärder för att lösa den problematiken.

För att få stopp på våldsspiralen krävs ett långsiktigt polisarbete och insatser från många andra samhällsaktörer, men även anhöriga kan bidra till lösningen genom att förhindra att barn och unga lockas in i kriminella nätverk, anser han.

Sedan tidigare är det känt att många av de inblandade i den senaste tidens konflikter är mycket unga.

— Vi har ärenden med allt från åttaåringar upp till 13-åringar som är insocialiserade i den här typen av nätverk. De försöker locka in dem och skapa fördelar för barnen så att de ser upp till de här kriminella individerna. Det är en utveckling som Polismyndigheten inte kan hantera själv, utan det måste hela samhället mobilisera kring.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!