Aktivister demonstrerar för hbtqi-rättigheter Budapest. Bilden är tagen i juli i fjol. Arkivbild.
Aktivister demonstrerar för hbtqi-rättigheter Budapest. Bilden är tagen i juli i fjol. Arkivbild. - Foto: Anna Szilagyi/AP/TT

Sverige står bakom EU i hbtqi-strid mot Ungern

Sverige ställer sig bakom EU-kommissionen i ett mål i EU-domstolen mot Ungerns lagstiftning som förbjuder "uppvisande av homosexualitet för minderåriga i reklam och medier".Det framgår av handlingar från Regeringskansliet.


Parlamentet i Ungern röstade i juni 2021 igenom den kontroversiella lagen mot pedofili som bland annat gör det förbjudet att undervisa minderåriga om homosexualitet. Lagen slår också mot reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för personer under 18 år.

Enligt EU-kommissionen bryter lagstiftningen mot flera av unionens regler, däribland regler för den inre marknaden och skydd för enskildas grundläggande rättigheter. I somras kom beslutet att kommissionen drar Ungern inför EU:s domstol, sedan kritiken mot lagen inte lett till några åtgärder.

Tidigare har bland Belgien, Danmark och Nederländerna ställt sig bakom interventionen mot Ungern. Beskedet att även Sverige ansluter sig till processen välkomnas av Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro.

“Ett mycket välkommet beslut med ett brett stöd bland EU:s medlemsstater och i parlamentet. Jag hoppas att Sveriges ställningstagande, särskilt som ordförandeland kan vara en knuff för fler länder att följa efter“ säger Karlsbro i ett pressmeddelande.

TT
/
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

1 timme sedan
USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

2 timmar sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.