Nyheter24 har tagit reda på vilka regler som gäller vid ett eldningsförbud och när du kan få grilla trots förbudet
Nyheter24 har tagit reda på vilka regler som gäller vid ett eldningsförbud och när du kan få grilla trots förbudet - Foto: Janerik Henriksson/TT & Henrik Montgomery/TT

Detta måste du känna till om eldningsförbud på sommaren: Reglerna och undantagen

Att grilla hör ju som bekant sommaren till. Men då och då utfärdas eldningsförbud och då är det extra viktigt att tänka till om vad som gäller och när eventuella undantagstillstånd kan råda. Nyheter24 tog reda på allt du behöver veta.


Sommar är en tid för avkoppling och utomhusaktiviteter, men det är viktigt att vara medveten om när det är eldningsförbud under sommaren. 

Eldningsförbud införs för att minimera risken för skogsbränder och bevara vår vackra natur. 

Regler vid eldningsförbud

  1. Förbud mot öppen eld: Det är förbjudet att tända eld utomhus, inklusive grillning och eldning i eldstäder.
  2. Förbud mot skogsbränder: Det är viktigt att undvika allt som kan orsaka skogs- eller markbränder, inklusive eldning och användning av engångsgrillar.
  3. Följ myndigheternas direktiv: Håll dig uppdaterad om eventuella eldningsförbud som utfärdats av lokala myndigheter eller räddningstjänst.

Det finns dock ett par undantag för när du får grilla trots eldningsförbudet. 

Undantag från eldningsförbud

  1. Godkända grillplatser: Vissa särskilt designade grillplatser, som offentliga parker eller campingområden, kan ha speciella tillstånd för grillning och eldning.
  2. Eldning i särskilda anordningar: Vissa eldstäder eller braskaminer som är korrekt installerade och säkra kan vara undantagna från eldningsförbudet.
  3. Professionell användning: I vissa fall kan yrkesverksamma, som brandmän eller skogsarbetare, få undantag för eldning i sina arbetsuppgifter.

Beslutet om att införa eldningsförbud fattas vanligtvis av Länsstyrelsen eller kommunerna. Myndigheterna ansvarar för att övervaka och bedöma brandrisken i området baserat på faktorer som väderförhållanden, nederbörd, torrhet, vindförhållanden och andra relevanta faktorer.

Det är viktigt att komma ihåg att eldningsförbud kan variera beroende på plats och tidpunkt. Lokala myndigheter och räddningstjänst är bästa källan för att få aktuell information om specifika eldningsregler och undantag i ditt område. 

Följ alltid myndigheternas riktlinjer för att minimera risken för bränder och säkerställa allmän säkerhet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.