Flera Moderata regionpolitiker vill ha besked från Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Flera Moderata regionpolitiker vill ha besked från Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. - Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Svantesson: Inga besked om kommunpengar nu

Tunga regionpolitiker från höger till vänster varnar för stora nedskärningar i vården, skolan och omsorgen om inte staten skjuter till mer pengar. Helst redan nu. Men finansminister Elisabeth Svantesson (M) dröjer med besked till hösten.


Fakta: De har skrivit under brevet

Christina Mattisson (S)

Regionstyrelsens ordförande Region Blekinge

Mikaela Waltersson (M)

Regionstyrelsens ordförande Region Halland

Rachel de Basso (S)

Regionstyrelsens ordförande Region Jönköpings län

Angelica Katsanidou (S)

Regionstyrelsens ordförande Region Kalmar län

Mikael Johansson (M)

Regionstyrelsens ordförande Region Kronoberg

Carl Johan Sonesson (M)

Regionstyrelsens ordförande Region Skåne

Källa: Aftonbladet

— Mitt besked är att vi följer frågan och att vi återkommer i höstbudgeten, säger finansministern till TT.

Hon framhåller att hon vet att många kommuner och regioner har det tufft och att regeringen inte kommer att lämna dem i sticket. Det går dock inte att kompensera dem, lika lite som företag eller hushållen, för alla de kostnadsökningar som inflationen ger.

— Vi ska förhandla budget och vi kommer att ha en ny prognos med bedömning av reformutrymme. Därför kan jag inte i dag ge ett besked, det är brukligt att man ger det i höstbudgeten, säger Svantesson.

De senaste vädjandena i raden från kommuner och regioner står sex höga regionpolitiker i södra Sverige från Socialdemokraterna och Moderaterna för. De ber i ett brev till finansministern om mer pengar för att inte välfärden ska drabbas av drastiska nedskärningar, något som Aftonbladet var först att rapportera om. I en debattartikel i Svenska Dagbladet framför ledarna för M, L och KD i Region Skåne ett liknande budskap.

— Ett temporärt stöd, ungefär som den förra S-regeringen gjorde med coronastödet, är rätt för regeringen att göra så att man kan värna välfärdens kärna, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne till Aftonbladet.

— Det hade varit bäst om vi kunde få stöd redan i år, säger han.

Ökat jobbskatteavdrag

Nyligen skickade regeringen ut förslag om skattesänkningar (och några skattehöjningar) på remiss för att förbereda inför 2024. Det handlar om skattesänkningar på uppemot 20 miljarder, om alla skulle genomföras. Omkring hälften av det rör ett ökat jobbskatteavdrag.

— Skatteförslagen kommer att vara en del av det vi ska diskutera inför budgetförhandlingen men det finns ju mycket mer att diskutera och självklart kommuners och regioners behov.

TT: Vilket är viktigast?

— Att kommuner och regioner har de resurser man behöver, de har egen beskattning och de har ett ansvar i en svår situation. Jag vet att många nu ser över sin organisation.

TT: Du råder dem att höja skatten?

— Nej, jag vet att många kommuner nu kämpar och jobbar hårt för att verkligen se till att man har hög kvalitet men också jobba med effektivitet och förbättringar. Men vi vet också att det kan bli väldigt tufft och att det kan bli besparingar och att man behöver minska sin personal, säger Svantesson.

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne. Arkivbild.

S: Ingen partitaktik

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, tycker att brevet från Skåne, med politiker från både M och S visar att frågan inte är partipolitisk. Och ett besked behövs nu, inte i budgeten för 2024 i september.

— Tvingas man göra nedskärningar, försämra skolan, sjukvården, äldreomsorgen, så är det enormt svårt att återställa och få tillbaka personal som har lämnat.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.