Polisen kraftsamlar mot fildelning

15 nya utredare sluter upp i kampen mot upphovsrättsbrott.


Regeringen tar kampen mot den illegala fildelningen och är missnöjd med att inte fler fall leder till åtal. Därför slår den fast att Rikspolisstyrelsen ska anställa minst 15 personer som ska utreda upphovsrättsbrott och stödja de två specialåklagare som är tillsatta sedan tidigare.

För stunden är det många fall som läggs ned från åklagarsidan då polisen inte hinner med att utreda dem. Måltavlor är storspridare av upphovsrättsskyddat material. Gruppen Scenen, som är först med att sprida nya filmer, är ett exempel.

– Det finns exempel där vi har fått lägga ner utredningar eftersom vi inte har kunnat säkra bevisningen tillräckligt snabbt. Det kan bero på att bevisningen har funnits på en viss plats och sen flyttat på sig, och i de fallen har vi inte kunnat komma längre, säger Henrik Rasmusson, som är en av två specialåklagare som arbetar med att enbart utreda upphovsrättsbrott på nätet, till P3 Nyheter.

Utredarna kommer att stationeras i Stockholm, Göteborg och Malmö för att bistå åklagarna.

– Vi gör ju det här för att vi har ett uppdrag från regeringen att göra det. Sedan ser vi att det har funnits ett behov av att förbättra polisens förmåga att utreda immaterialrättsliga brott, säger Stefan Eurenius, sektionschef på Rikspolisstyrelsens polisavdelning, till P3 Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!