Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polsk-svenska praktikanter löser svensk läkarbrist

- 04/09/2011, 12:09 -

Daniel Roland/AP/Scanpix

Flera landsting har börjat märka av den stundande läkarbristen – nu erbjuds praktikplatser till svenskar som studerar på läkarlinjer i Polen.

Kalmar läns landsting var först ut i Sverige att ta in svenska läkarpraktikanter från ett polskt universitet. Nu erbjuder även Region Skåne och Västmanlands landsting med flera praktikplatser åt polsksvenskarna. Anledningen är att svenska landsting vill knyta till sig läkare inför den kommande läkarbristen.

– Nu tog vi tag i det här, vi tycker att det är viktigt att de här eleverna också känner att det är någon som bryr sig om dem. De vill ju jobba som läkare, det vore slöseri att inte få in dem i vårt sjukhussystem, säger Hans Jansson, landstingsråd (V) på Västmanlands landsting, till Nyheter24.

Hans Jansson tror att den polska läkarutbildningen håller lika hög kvalitet som den svenska och ser studenterna som en tillgång.

– Vi från landstinget har ju baktanken att eventuellt erbjuda praktikanterna extraveckor inom något specialområde som vi kommer få brist på, säger Hans Jansson.

Marjan Fatehnia är en av de svenskar som pluggar till läkare i Polen, att det blev just Polen beror delvis på de tuffa antagningskraven på svenska läkarlinjer.

– För mig liksom många andra var det största hindret konkurrensen om utbildningsplatserna. Jag såg Polen som ett alternativ dels för att det är nära hem och dels för att utbildningen stöds av CSN, säger Marjan Fatehnia till Nyheter24.

Fatehnia är nöjd med utbildningen och beskriver den som otroligt tuff och krävande. Hon anser att det numera är lättare att få praktikplats i Sverige.

– Jag har gjort min praktik på universitetssjukhuset i Gdansk. Tidigare var inte vår situation uppmärksammad i Sverige och därmed var det svårt att få en praktikplats där.

Men nu har flera studenter engagerat sig i frågan och drivit den vidare. Resultatet är MSF Gdansk, en förening som lyckats knyta till sig samarbetsavtal med flera svenska landsting.

– Jag är glad och stolt över det. Näst på tur är att lyckas få samma rättigheter som svenskstuderande att få jobba som underläkare efter nionde terminen. I dagsläget är detta inte tillåtet i Sverige, men i våra grannländer som Norge och Finland finns det ingen sådan särbehandling.