Drevet kring Mona Shalins Tobleroneaffär var enorm. Hon sökte ro på Mauritius under en tid.
1 av 2
Drevet kring Mona Shalins Tobleroneaffär var enorm. Hon sökte ro på Mauritius under en tid. - Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX
Den sammanlagda summan som Sahlin använt  var 53 174 kronor.
2 av 2
Den sammanlagda summan som Sahlin använt var 53 174 kronor. - Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX

Politiska skandaler vi minns – Tobleroneaffären

Nyheter24:s skandalföljetong fortsätter. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.


SKANDALER VI MINNS

Varje vecka tar Nyheter24 upp en politisk skandal i ljuset. Allt från det knasiga och klantiga via det korrupta, äckliga och fula till det som har förändrat världen.

Politiska skandaler? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Först ut blir Tobleroneaffären.

Året var 1995, Mona Sahlin, dåvarande vice statsminister, tilltänkt som Ingvar Carlssons efterträdare som Socialdemokratisk partiledare med förhoppningar om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister försvann från politikens centrum i vad som kom att benämnas som Tobleroneaffären.

Själva händelserna som ledde fram till Tobleroneaffären hade ägt rum några år tidigare, under åren 1990-1991. Sahlin var under denna tid Arbetasmarknadsminister. Under 1995 hamnade strålkastaren allt mer på Sahlin, hon skulle ta vid som partiledare för Socialdemokraterna efter Ingvar Carlsson. Det var hennes tid att leda Socialdemokraterna och hon hade offentligt tackat ja till att efterträda Carlsson. Men att ha strålkastaren på sig innebär än idag att man granskas, in i minsta detalj.

Så blev det också. Sahlins ekonomi kartlades och Expressen avslöjade 1995 att Mona Sahlin hade använt sammanlagt 53 174 kronor på sitt kontokort som hon hade tillgång till via sin tjänst och använt pengarna för privata utgifter under åren 1990-1991. Summan är stor, men det handlade inte endast om inköp av Toblerone choklad. Dock framkom det att hon med tjänstekortet hade köpt två Toblerone – därav benämningen på denna affär.

Sahlin hade alltså använt pengar som hon inte hade fått i lön för privata utgifter. Mitt i detta tumult och uppståndelse kring henne går hon ut med en förklaring till varför hon agerat på detta vis:

- Jag tog ut ett förskott på lönen, och det kan väl de flesta göra.

Kritiken mot Sahlin växte från alla håll och journalister började gräva djupare i Sahlins liv. Det kom bland annat fram att Sahlin inte hade betalat TV-licensavgiften, svartbetalad dagmamma och 98 obetalda parkeringsböter. Pressen var massiv på Mona Sahlin. Aftonbladet gjorde möjligtvis den grövsta vinklingen på Tobleroneaffären:

- Under en period på elva månader har vice statsminister Mona Sahlin lånat sammanlagt 25 229 kronor av Regeringskansliet. Lånen har inte beviljats av arbetsgivaren utan administrerats av Sahlin själv via plastkortet Eurocard. Kortet ska enligt gällande regler inte användas för privat bruk.

I oktober 1995 inledde riksåklagare Klas Bergenstrand en förundersökning mot Sahlin. Det gällde uppdagandet av Tobleroneaffären, det vill säga inte svartbetald dagmamma etc. Sahlin var misstänkt för trolöshet mot huvudman alternativt behörighetsmissbruk och bedrägeri. Det verkade vara outhärdligt för henne i detta läge. Hon ville försvinna och det slutade att ännu mer kritik riktades mot henne. Hon åkte till Mauritius med två Säpoagenter och sin assistent. Nu kritiserades hon för att slösa skattepengar för orimliga utgifter. Två dagar tidigare, 16 oktober meddelade Sahlin att hon dragit tillbaka sin kandidatur till partiledarposten.

Efter sin hemkomst, 10 november sade Sahlin vid en presskonferens att hon avgår från posten som vice statsminister. Två månader senare, 11 januari 1996 beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen mot Sahlin med motiveringen att det inte gick att styrka brott eftersom reglerna om hur regeringens kontokort fick användas inte hade varit tydlig. Många kritiserade chefsåklagaren Jan Danielsson.

Mona Sahlins politiska karriär hade nu befläckats. Det var inte längre möjligt att fortsätta på samma sätt och vara i främsta ledet, framför allt inte som partiledare. Sverige skulle inte få sin första kvinnliga statsminister under 1990-talet som så många trodde och hoppades på. Många menar att hela affären var ett sätt att förhindra Sahlin från att bli partiledare och det råder delade meningar om vem/vilka som låg bakom drevet.

Som bekant blev Göran Persson den som efterträdde Ingvar Carlsson. Persson hade tidigare tydligt sagt nej till att efterträda Carlsson, men hela det politiska spelet inom Socialdemokraterna förändrades efter Tobleroneaffären.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.