Jonas Sjöstedt är ensamt nominerad till posten som partiordförande - men han skulle hellre dela uppgiften.
1 av 3
Jonas Sjöstedt är ensamt nominerad till posten som partiordförande - men han skulle hellre dela uppgiften. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Lars Ohly vinkar hej då till partiledarposten efter åtta år.
2 av 3
Lars Ohly vinkar hej då till partiledarposten efter åtta år. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Mycket tyder på att Ulla Andersson kan se fram emot att dela partiledaruppdraget med honom.
3 av 3
Mycket tyder på att Ulla Andersson kan se fram emot att dela partiledaruppdraget med honom. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Jonas Sjöstedt vill ha delat ledarskap i Vänsterpartiet

Även den föreslagna partiordföranden Jonas Sjöstedt går nu ut och deklarerar att han föredrar ett delat ledarskap framför att leda Vänsterpartiet på egen hand.


Vänsterpartiets kongress

Kongressen 2012 hålls i Uppsala Konsert och Kongress den 5-8 januari under parollen "Vänster för framtiden".

Hela kongressen sänds live via partiets specialsajt.

UPPSALA. På torsdagen inleds kongressen för Vänsterpartiet som innebär att Lars Ohly till slut lämnar posten som partiordförande efter snart åtta år. Riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt är nominerad att ta över av valberedningen, men själv skulle han föredra ett delat ledarskap.

– Ja, det skulle jag göra, jag tror det skulle vara bra för att sätta nya perspektiv på saker och ting, säger han till Nyheter24.

Han tycker inte det är speciellt konstigt om det skulle visa sig att distrikten går emot partistyrelsen på kongressen och väljer två i stället för en ledare.

– Tvärtom, det är ofta så att ombuden röstar annorlunda än partistyrelsen i Vänsterpartiet, säger Sjöstedt.

Toppkandidaten tar inget för givet

Om det blir ett delat ledarskap i partiet tyder det mesta på att det blir just Sjöstedt och den ekonomisk-politiske talespersonen Ulla Andersson som tar över. Hon ser sig dock själv inte som något givet namn bara för det.

– Jag känner inget som givet. Men jag har fått bra respons i partiet, säger hon till Nyheter24.

Ulla Andersson har länge förespråkat att man ska dela på uppgiften att leda Vänsterpartiet men hon skulle inte tacka nej till att bli ensam partiledare bara för det.

– Jag kandiderar till ordförandeposten, konstaterar hon.

Öppnar för konflikter och otydlighet?

Statsvetaren Jenny Madestam är mycket skeptisk till att det skulle vara bra för vänstern att dela på ledarskapet.

twitter skriver hon att det skulle vara osmart av Vänsterpartiet då det skulle öppna för konflikter och otydlighet. Hon menar att partiets ledarideal präglats av bilden av en "stark ledare".

Även riksdagsledamöterna Rossana Dinamarca och Hans Linde har kandiderat till partiledarposten men det är Andersson och den föreslagna Sjöstedt som seglat upp som favoriter om det blir ett delat ledarskap.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.