Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skola stoppar SDU:are från lärarjobb – efter elevprotest

Eleverna stoppade lärarvikarien Anton Stigermark, verksam inom SDU.
1 av 4

Eleverna stoppade lärarvikarien Anton Stigermark, verksam inom SDU.

Privat

Tweeten som Julia Cagan skrev och som fick uppmärksamhet i sociala medier.
2 av 4

Tweeten som Julia Cagan skrev och som fick uppmärksamhet i sociala medier.

Twitter

Julia Cagan.
3 av 4

Julia Cagan.

Privat

Anton Stigermark.
4 av 4

Anton Stigermark.

Privat

Nyheter | 17/03/2014 15:59

Eleverna uttryckte sin oro över lärarvikarien som är verksam inom SDU. Nu har skolan beslutat att inte samarbeta med honom längre.
– Eftersom flera hade uttryckt oro för honom så hade vi ett samtal där vi beslöt att han inte var lämplig som lärare på vår skola, säger Jonathan Howell, pressansvarig på gymnasiet, till Nyheter24.

STOCKHOLM. Efter elevernas protester har nu Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm i Stockholm beslutat att Anton Stigermark, 23, kulturpolitisk utskottsledare för Sverigedemokratisk Ungdom (SDU), inte längre anses vara lämplig som lärarvikarie.

Stigermark kom till gymnasieskolan via ett företag för lärarvikarier och hann hålla i en föreläsning i samhällskunskap innan eleverna reagerade över hans politiska åsikter.

"Tog det personligt"

Men det var under söndagskvällen som diskussionen tog fart i sociala medier då eleven Julia Cagan, 19, twittrade ut meddelandet "Detta är tydligen den nya samhällsläraren på min gymnasieskola (obs stor mängd av eleverna är rasifierade!!!)" med hänvising till Stigermarks Twitterkonto.

– Jag tog det personligt och kände mig oerhört nedslagen och förminskad. Vi är kända som just en internationell skola med stor mångfald i fråga om etniciteter, kulturer och religioner där alla respekterar varandra och därför tog jag för givet att någonting sådant aldrig skulle ske på vår skola, säger Julia Cagan till Nyheter24.

Mejlade till rektorn

Tillsammans med Yasmin Dinar, 18, och fem andra elever skrev hon ett mejl som skickades till skolans rektor där de uttryckte sin oro över att en lärare – med vad som uppfattas som främlingsfientliga politiska åsikter – får undervisa på en internationell skola där många elever är av annan etnisk bakgrund.

– Det är ett internationellt gymnasium med en mångkulturell atmosfär, det innebär trygghet för mig som muslim och rasifierad kvinna, säger Yasmin Dinar till Nyheter24.

Cagan håller med i kritiken.

– Man ska inte få bli lärare om man uttrycker eller representerar organisationer och/eller partier som uttrycker antidemokratiska värderingar och som förtrycker redan utsatta grupper så som kvinnor, rasifierade, hbtq-personer, säger Cagan.

Stigermark förvånad

Stigermark upptäckte själv tweeten i går och även om han hade väntat sig att det skulle bli reaktioner så blev han förvånad.

– Jag blev väldigt förvånad. Det är märkligt att personer med olika politiska åsikter inte får vistas på en viss typ av arbetsplats. På detta sätt utesluter man en stor del av befolkningen. Jag var inte där i egenskap av politiker utan som lärare, säger Stigermark till Nyheter24.

Du länkar ofta till Fria Tider på din Twitter – en sajt som anses vara rasistisk. Blir det inte problematisk om du då undervisar på en skola där många elever har annan etnisk bakgrund?

– Det är en intressant fråga som har hanterats väldigt länge. Det kan bli problematisk oavsett vilken politisk åsikt man har. Men jag skulle inte använda lärarskapet som en plattform för politik.  

Finns det en risk att lärarens egna åsikter och politiska ställningstaganden färgar av sig på undervisningen? Med tanke på att det ändå var samhällskunskap du skulle undervisa i – och inte exempelvis i matematik?

– Den risken finns alltid. Men är man medveten om att en sådan situation kan uppstå och har ambitionen att den ska kunna undvikas, så behöver det inte bli ett problem.

Under måndagsförmiddagen agerade skolan och meddelade via företaget för lärarvikarier att de inte kommer att fortsätta samarbetet med Stigermark.

– Våra elever är viktiga för oss och vi lyssnar mycket på vad de har att säga. Eftersom flera hade uttryckt oro för Stigermark så hade vi ett samtal där vi beslöt att han inte var lämplig som lärare på vår skola, säger Jonathan Howell, pressansvarig på Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm, till Nyheter24.

Lättad över beslutet

Även om Julia Cagan är lättad över beslutet så känner hon sig lite illa till mods.

– Jag förstår att man inte frågar om någons politiska åsikter vid en arbetsintervju men en enkel Google-sökning hade ju visat hans Twitterkonto där han uttrycker helt oacceptabla och opassande åsikter, säger Cagan och fortsätter:

– Det är också jobbigt att vissa icke-rasifierade elever har försvarat det faktum att han ska få föreläsa på skolan. Även om jag känner en tacksamhetskänsla för att det slutade bra så är det oroande att det behövde ske över huvud taget. Vad händer när rektorn råkar vara någon som inte tar hänsyn till elevernas synpunkter eller välmående?

Ärendet avslutat

Både Stigermark och skolan anser ärendet vara utagerat.

– Det hör inte till standardproceduren att ifrågasätta en lärares politiska åsikter, men om eleverna upplever oro inför en lärare så måste vi lyssna på eleverna, avslutar Howell.

LÄS MER: Efter elevprotesten: SDU sprider "Sverigevänligt material" utanför skola