Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lars Ohly länkade till rasistsajt: "Det händer även den bäste"

- 20/03/2014, 12:09 -
Lars Ohly länkade till rasistiska sajten Fria Tider.
1 av 2

Lars Ohly länkade till rasistiska sajten Fria Tider.

Faksimil/TT/Scanpix

2 av 2

Faksimil

Vänsterpartiets före detta partiledare Lars Ohly, numera riksdagsman och kulturpolitisk talesperson, länkade på sin Twitter till rasistsajten Fria Tider.

Under torsdagen skrev Lars Ohly en tweet där han länkade till den rasistiska sajten Fria Tider. Det var efter att han hade skrivit om om Ryssland, Ukraina och det nazistiska partiet Svoboda som han hänvisade till sajten för att styrka sina argument. 

När Nyheter24 når Lars Ohly har han precis, via sin pressekreterare, blivit informerad om länkningen i hans tweet.

Varför länkade du till Fria Tider?

– Jag var helt enkelt inte tillräckligt uppmärksam på att det var den vidriga rasistsajten jag länkade till. Det var via en länk jag hade fått twittrad till mig som jag fick den och sedan spred, jag gjorde fel, säger Ohly till Nyheter24.

Vad ville du ha sagt i tweeten?

– Det var en nyhet som jag ville ta upp, men det finns betydligt bättre och seriösare sidor som jag hade kunnat länka till. Det handlade om att Svoboda har tvingar bort chefer för Ukrainas statliga television och det jag ville ha sagt är att de är ett parti som måste bekämpas.  

Vad tycker du om Fria Tider?

– Fria Tider är minst lika vidriga som Svoboda. De är vidriga och rasistiska. Jag har till och med själv varnat för dem tidigare eftersom de spridit rasistisk propaganda. 

Kommer du att ta bort tweeten?

– Det är redan gjort, berättar han.  

Är det rimligt att en riksdagsman gör en sådan miss?

– Alla kan göra ett misstag, det händer även den bästa.

Hur hade du reagerat om en politiker från högersidan hade gjort samma sak?

– Jag hade påtalat det precis som jag har fått det påtalat för mig. Jag hade också förväntat mig en ursäkt, och jag har bett om ursäkt.

Efter länkningen har han fått mycket kritik från sina följare som ifrågasätter hans val av källa. 

Lars Ohly har tidigare haft en stark antirasistik hållning och har bland annat kritiserat en annan rasistisk sajt, Avpixlat.