Pappan vill gifta bort Yara – 16-åringen får inte stanna i Sverige

- 11/07/2014, 18:09 -
Yara 16 får inte stanna i Sverige.
1 av 2

Yara 16 får inte stanna i Sverige.

Facebook

2 av 2

Yara, 16, vill börja gymnasiet i höst. Men efter 12 år i Sverige får hon inte stanna. I Jordanien vill hennes pappa gifta bort henne. "Människohandel", säger hon till Nyheter24.

Yara, 16, från Sundsvall ska utvisas efter tolv år i Sverige. Nu riskerar hon likt sin syster att bli bortgift.

– Jag har bott i Sverige så länge jag kan minnas, jag har min skola och mina vänner här men hela mitt liv har bestått av avslag, säger hon till Nyheter24

Totalt har Yara nekats uppehållstillstånd vid fem olika tillfällen, ibland med så långt som fyra års mellanrum. 

Bollats mellan föräldrar och myndigheter

– Min familj och myndigheter har tagit beslut över mitt huvud som varit förödande för mig, berättar Yara som har haft fler namn under åren: Tamara och Dana, allt medan hennes föräldrar sökt asyl åt henne vid flera tillfällen. 

De senaste åren har dock Yara levt själv, omhändertagen under lagen om LVU – Lagen om vård av unga. 

Ville gifta bort henne

– Pappa blev så trött på att jag kämpa för att jag skulle stanna. Han trodde att jag åtminstone skulle få det bra med en rik, äldre, man i Jordanien så han tänkte gifta bort mig för två år sedan. Det kommer han fortfarande göra om jag utvisas. Han menar väl men det är ju människohandel, säger Yara som varken har minnen eller kan språket i hemlandet.

Systern giftes bort i Dubai för ett år sedan men for illa och flydde från sin man. Nu lever hon gömd i Sverige

"De hämnas på mina föräldrar"

Yaras förtroende för Migrationsverket är mycket litet och menar att hennes ärende inte prövats rätt. 

– Det är inte bara jag som behandlas såhär. De hämnas på mina föräldrar genom att trycka dit mig. Men mitt fall är enskilt och jag bör få stanna enligt lagen som trädde i kraft första juli.  

Namnlista startats

I sin desperation efter det senaste avslaget skrev Yara till Elin Morén Kruth, distriktsordförande för Ung Vänster i Västernorrland. Nu kämpar hon och många andra för att Yara ska få stanna. Bland annat har en namnlista startats

– Man har inte prövat hennes mål rätt och man tar inte hänsyn till henne situation. På måndag ska Yara motta avslaget på Migrationsverket i Sundsvall, då kommer vi att vara där, säger Elin Morén Krut, till Nyheter24.

"Måste få börja leva"

– Yara måste få bygga upp ett liv och börja leva. Det mest konkreta målet är förstås att hon ska stanna i Sverige, men vi vill också uppmärksamma asylproblematiken om är bortom alla rim och reson, säger Elin Morén Krut och tillägger: 

– Man tar bland annat inte hänsyn till att hon suttit familjehemsplacerad. 

Yaras advokat Anders Kollberg, kommer inte att vara på plats på Migrationsverket i Sundsvall under måndagen. 

Kommer överklaga

Han håller anser att den lagändring som trätt i kraft den första juli i år borde ökat Yaras chanser att fån stanna men kan dock inte kommentera kring avslaget närmare eftersom han befinner sig på semester och inte sett handlingarna. 

– Men ett överklagande är aktuellt, säger han. 

Bloggade om sin situation

Yara är aktiv i Ung Vänster. På deras blogg skrev hon nyligen om sin situation i ett inlägg med rubriken "Jag ansökte med allt lagboken gav mig".

– Jag var tveksam över att exploatera mig själv, men jag har aldrig sett så mycket stöd tidigare, säger hon och fortsätter:  

– Jag vill att alla ska sluta kasta omkring mig. Mitt bästa är inte att bli bortgift med en man som utnyttjar mig. Jag vill bara få chansen att börja gymnasiet. 

Nyheter24 har varit i kontakt med Migrationsverket som inte kommenterar beslutet.