Snoppen och snippan
1 av 4
Snoppen och snippan. - Foto: SVT
 Snoppen och snippan sjunger i varsin mikrofon
2 av 4
Från Bacillakuten på Barnkanalen. - Foto: SVT
Snoppen och snippan kärlek
3 av 4
"Snoppen och snippan vilket härligt gäng", lyder texten. - Foto: SVT
Snoppen och snippan
4 av 4
"Snoppen och snippan sjunger vår refräng". - Foto: SVT

"Snoppen och snippan" – här är SVT:s nya succé

Popi-dopp-pop snippedi snopp! Här kommer snoppen i full galopp!


"Snoppen och snippan vilket härligt gäng, snoppen och snippan sjunger vår refräng". Så lyder delar av texten till den väldigt catchy låten "Snoppen och snippan" som visas i SVT-programmet Bacillakuten i Barnkanalen. 

Just nu rullar tredje säsongen av Bacillakuten och i formatet ingår att den unga målgruppen får skicka in frågor och till viss del bestämma innehållet i avsnitten. 

En musikvideo till "Snoppen och snippan" publicerades för några dagar sedan på Youtube och har redan spelats drygt 11 000 gånger. 

Det är lätt att förstå varför:

"Vad i helvete?"

Men alla är inte förtjusta i låten och videon, vars syfte tillsammans med programmet i sig är att utbilda barn.

På Sweddit, det svenska underforumet till delningssajten Reddit, och i andra sociala medier, är vissa personer upprörda. 

"Vad i hela friden", "Va i helvete?,,, är det är pedagogiskt eller nått?", "Detta var ju konstigt" och "Jag har alltid undrat hur mycket droger som förekommer i barnprogramsbranschen".

Alla är emellertid inte av samma åsikt. "Att folk ens orkar bli upprörda över detta. Tycker den är rolig!" skriver en användare på Sweddit.

"Barn är nyfikna"

Bakom låten står Johan Holmström. Han har tidigare skrivit text och musik till programmet och förklarar hur det fungerar så här: 

– Ett avsnitt handlar till exempel om att tappa tänderna och då gjorde jag en låt kring det. Jag får vissa ledord från SVT och skriver texter utifrån dem som jag sedan skickar in. Sen är det SVT och ansvarig utgivare som godkänner låtarna. I det här fallet skulle vi prata om snoppen och snipan som barn är nyfikna på, säger han till Nyheter24.

Holmström har dock inte märkt av någon negativ feedback.

– Den kom ut nyligen så jag har inte riktigt hängt med i responsen. Men jag har en dotter på tre år och efter att hon lyssnat ville hon höra den igen och igen. Den har även spelats på ett lunchmöte på SVT Malmö där de tyckte den var fantastisk. 

"Då har man problem"

Bacillakuten på Barnkanalen syftar till att vara roligt och utbildande. Att prata kön med unga kan vara klurigt, menar Holmström.

– Jag försöker absolut få med fakta i texten. Det här är nog den tramsigaste text jag gjort, men om man ska snacka om kön för den här målgruppen får man nog ha en lite oförarglig ingångsvinkel, säger han och fortsätter:

– Jag antar att reaktionerna är förknippade med det visuella i videon. Hade de bara hört texten kanske det varit annorlunda. Men ändå, om man reagerar på det här så har man problem och sitter nog och retar upp sig på allt. 

"Popi-dopp-pop snippedi snopp! Här kommer snoppen i full galopp!"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du låten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.