Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så stor är skillnaden mellan vanlig slakt och halalslakt

Vet du vad det är för skillnad på "vanlig" slakt och halalslakt i Sverige? Så här går det till egentligen.

Halal-slakt – precis som vanligt slakt.

Slaktade lamm.

Kycklingar.

Ibland snackar folk om att de väljer bort halalkött för att de inte vill att djuret ska lida i onödan, men vänta nu.

När ett djur slaktas i Sverige så bedövas det först genom att göras medvetslöst. Det är främst tre olika tekniker som används. Generellt så brukar kor och hästar blir medvetslösa genom att antingen skjutas i huvudet med kulvapen eller bultpistol och får och höns förlorar medvetandet genom att utsättas för elbedövning. Efter det hängs djuret upp och avblodas, det vill säga töms på blod.

– Man sticker hål på dem och de förblöder helt enkelt, berättar Ulrika Lind, officiell veterinär på Livsmedelsverket, för Nyheter24.

Så går både halalslakt och "vanlig" slakt till.

– Slakten går till på exakt samma sätt i Sverige. Står det halal har man köpt kött som följer alla djurskyddsregler, säger Lind och fortsätter:

– Det som skiljer är oftast att det är en muslim som närvarar vid slakt.


Bildkälla: TT

Även Jordbruksverket intygar att det inte är någon skillnad i hur slakten går till men att det alltid är med en person som är godkänt av ett muslimskt samfund.

– Enda skillnaden är att den som avblodar djuret ska vara godkänd av ett muslimskt samfund och de vänder djuret mot Mecka, säger Shivar Magdal, djurskyddsansvarig på Jordbruksverket, till Nyheter24 och fortsätter:

– Och den personen måste ha kompetensbevis precis som alla andra som utför avblodning.

Mer:

En mördad kossa är en mördad kossa oavsett hur du förpackar den