Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Milina, 20, har en allvarlig fobi: "På vintern är det värst, då vågar jag knappt gå ut"

- 20/03/2016, 12:56 -
Milina har emetofobi.
1 av 4

Milina har emetofobi.

Milina Björkman

Hon  har en stark rädsla för att spy.
2 av 4

Hon har en stark rädsla för att spy.

Milina Björkman

Fobin begränsar hennes vardag berättar hon. Bland annat tvättar hon händerna väldigt ofta.
3 av 4

Fobin begränsar hennes vardag berättar hon. Bland annat tvättar hon händerna väldigt ofta.

Milina Björkman

Någon gång kommer hon nog söka hjälp, för det är inte hållbart menar hon.
4 av 4

Någon gång kommer hon nog söka hjälp, för det är inte hållbart menar hon.

Milina Björkman

Hennes fobi gör att hon kan få dödsångest.

20-åriga Milina Björkman, som bor i Stockholm, lider av emetofobi som innebär att hon har en stark rädsla för att spy. Hon har inte spytt sedan hon gick i lågstadiet.

– Det spelar ingen roll vad som är orsaken bakom att man spyr. Om det är magsjuka, matförgiftning, yrsel och graviditet, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Bara när jag mår lite illa så går pulsen upp direkt för att jag får dödsångest då jag är rädd för att spy helt enkelt.

Hon vet inte riktigt när hon utvecklade fobin men hon tror att det började för cirka två år sedan när hon fick panikångest.

– När jag fick panikångest så blev jag extremt illamående och hjärtat dunkade så hårt och fort att det nästan gjorde ont.

Då visste Milina inte vad panikångest var. Men senare fick hon veta att man kan bli illamående i samband med det.

– Eftersom att jag mådde så dåligt under mina panikångestattacker och var illamående under tiden så var allt som har med illamående och att spy hemskt, säger hon och fortsätter:

– I mitt huvud kommer jag antingen inte sluta spy eller dö om jag spyr.

Bildkälla: Milina Björkman

Fobin begränsar Milina i hennes vardag. Hon har en ständig oro över att de som är i hennes närhet är magsjuka och att hon ska bli smittad.

– Får jag veta att någon har varit magsjuk vill jag inte träffa personen på minst en vecka efter att hen blivit frisk.

Milina berättar att hon tvättar händerna så fort hon tagit på något. Och hon tycker att det är jättejobbigt att åka kommunalt, mest för att hon får panikångest på buss och tåg när hon åker själv. Så åker hon åker hon oftast med sin pojkvän.

– Då ser jag till att inte hålla eller ta på något förutom honom. När jag kommer hem sen så kastar jag mig över handfatet och tvättar händerna. Eventuellt så byter jag kläder också.

Milina ser till att undvika ställen där det kan vara mycket bakterier, och hon rengör sin mobil väldigt ofta samt så går hon inte på offentliga toaletter. Dessutom så tvättar hon grönsaker med tvål och vatten under vintern. Faktum är att vintern är värst menar Milina.

– Jag vågar knappt äta ute eller vistas ute.

I söndags inträffade en av hennes rädslor – en i hennes närhet blev magsjuk. Nämligen pojkvännen.

– Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv och jag är fortfarande rädd och går runt med ständig ångest.

Enligt Milina var det så illa att hon var tvungen att ta lugnande i två dagar, och då är hon inte den som tackar ja till mediciner i första hand.

– Det är extremt jobbigt att gå runt och oroa sig över att man ska ha bli smittad, varje dag. Att inte kunna öppna ett skåp hemma i sitt egna hem utan att tänka på magsjuka är ju väldigt energikrävande och jättejobbigt.

Milina har aldrig sökt hjälp för sin fobi. Men efter det som hände i helgen så insåg hon att hon verkligen behöver hjälp. Hon menar att det inte är normalt att få så pass mycket panik över risken att bli magsjuk att hon behöver ta lugnande.

– Jag förstod inte hur pass illa mina fobi faktiskt är förrän nu, säger hon och fortsätter:

– Det låter överdrivet och helt ologiskt, men jag skulle hellre skjuta mig själv i benet än att spy.

Enligt Milina så kommer folk som inte lider av den här fobin någonsin förstå dödsångesten som hon får. Men det kan vara svårt att sätta sig in i en emotofobs situation om man själv inte är emotofob.

– Men jag kan ju inte ha det så här. Någon gång kommer jag vilja ha barn och barn är lika med magsjuka. Så, jag ska se till att gå i terapi för min fobi snarast.

/
Spy
Har du eller känner du någon som har emetofobi?