Tisdag 25 Jan
Stockholm

Boy Beliebern näthatades – i dag är han aktivist: "Pratar med Löfven"

När Pontus var 12 år lade han upp en video på Youtube där han försvarade Justin Bieber. I dag är han HBTQ-aktivist och drömmer om att bli politiker.
1 av 7
När Pontus var 12 år lade han upp en video på Youtube där han försvarade Justin Bieber. I dag är han HBTQ-aktivist och drömmer om att bli politiker. Foto: Faksimil Youtube/Privat
I dag är Pontus 16 år och bor i Stockholm.
2 av 7
I dag är Pontus 16 år och bor i Stockholm. Foto: Privat
“Jag är fly förbannad. Man säger inte att Justin Bieber är bög för det är han inte. Och man kallar inte honom för bäver. Vad fan är bäver? Och vadå bög? Han har faktiskt en flickvän. Är ni helt jävla blåsta i huvudet eller?” säger Pontus i videon.
3 av 7
“Jag är fly förbannad. Man säger inte att Justin Bieber är bög för det är han inte. Och man kallar inte honom för bäver. Vad fan är bäver? Och vadå bög? Han har faktiskt en flickvän. Är ni helt jävla blåsta i huvudet eller?” säger Pontus i videon. Foto: Faksimil Youtube
I dag brinner Pontus för HBTQ-rättigheter.
4 av 7
I dag brinner Pontus för HBTQ-rättigheter. Foto: Privat
Han fick homofobiska kommentarer på sin video när den laddades upp 2012. De kommer fortfarande.
5 av 7
Han fick homofobiska kommentarer på sin video när den laddades upp 2012. De kommer fortfarande. Foto: Faksimil Youtube
Men ibland kommer några i försvar.
6 av 7
Men ibland kommer några i försvar. Foto: Faksimil Youtube
Kommentarerna gav Pontus en identitetskris.
7 av 7
Kommentarerna gav Pontus en identitetskris. Foto: Faksimil Youtube

När Pontus var 12 år kallades han för "bög" efter att ha postat en video på Youtube. I dag är han HBTQ-aktivist och drömmer om att bli politiker.

Kommentera (317)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De flesta känner nog igen honom som Boy Belieber. När han var 12 år gjorde Pontus Kåremalm en video där han gick i försvar för Justin Bieber som kallades “bög”. Sedan dess har mycket förändrats för Pontus.

“Jag är fly förbannad. Man säger inte att Justin Bieber är bög för det är han inte. Och man kallar inte honom för bäver. Vad fan är bäver? Och vadå bög? Han har faktiskt en flickvän. Är ni helt jävla blåsta i huvudet eller?”

Ja det var så det lät i Pontus video som fick stor viral uppmärksamhet.Videon har laddats upp på Youtube av, för Pontus, helt okända personer och setts flera hundratals gånger.

– När jag var liten var jag helt galen i Justin Bieber. Jag försökte få fram att man skulle sluta hata honom, men fokuset hamnade på att folk märkte att jag var bög fastän jag sa att jag inte var det, berättar han för Nyheter24.

Blev utsatt för homofobiskt näthat

Det hela började när Pontus var 12 år och bodde i Jönköping. En dag tröttnade han på att personer i hans omgivning inte tycktes unna andra framgångar – och gick hem och spelade in en video som laddades upp på Youtube.

– När jag vakande dagen efter var jag chockad. Jag var överallt. Människor hade bombat Facebook. Det var helt surrealistiskt.

Därefter började människor be om att ta bilder med Pontus, och allt fler ville bli hans vän. Men det drog även med sig något negativt. Kommentarsfältet fylldes med homofobiska kommentarer, riktade mot Pontus själv. Pontus hade då i ett år funderat över sin sexuella läggning, men inte kommit ut.

– Eftersom jag var relativt medveten om att jag var bög brydde jag mig inte så mycket. Nu när jag kollar tillbaka på det tänker jag att jag borde reagerat mycket starkare på det än vad jag gjorde, för det var väldigt grova kommentarer.

Började må dåligt

De homofobiska kommentarerna ledde till att Pontus fick en identitetskris och blev deprimerad. Han beskriver hur han gick från att vara social till att stänga in sig.

– Vissa kommentarer fick mig att börja ifrågasätta min sexualitet och identitet, berättar Pontus.

Bildkälla: Faksimil Youtube

– Jag har alltid varit en toppelev, men ett halvår efter det här tappade jag helt koncentrationen. Jag ville inte gå till skolan, jag ville bara ligga hemma i ett svart rum. Jag var ledsen hela tiden, och slutade äta och gick ner i vikt.

Bildkälla: Youtube

Livet vände när Pontus fann fler vänner på Internet, skaffade Twitter och flyttade till Stockholm. När han var 14 år vågade han till slut berätta om sin sexuella läggning. I dag är Pontus 17 år, går andra året på gymnasiet och är HBTQ-aktivist.

– Jag är ofta med på demonstrationer och manifestationer. Jag och mina kompisar har ett separatistiskt HBTQ-konto på Instagram, som heter HBTQmakt.

Tror du att din aktivism beror på din erfarenhet av näthat?

– Ja, så kan det vara. Jag har en kompis, som är transperson, som berättade om patriarkat och homofobiska samhällsstrukturer för mig. Då började jag förstå varför folk skrev sådana kommentarer och öppnade verkligen ögonen.

Vad var det du förstod?

– Jag förstod baktanken. Att de har blivit påverkade av strukturer som deras föräldrar har präglat dem med, som har gått i generationer. Det är svårt att bryta och svårt att se om man inte vet om det själv.

– Men det viktigaste är att lära sig. Man kan lära sig allting, allting står på internat. Vissa heterosexuella jag känner skiter ju i det, för de själva blir inte drabbade, berättar Pontus.

Pontus stora hjärtefråga är HTBQ-rättigheter och internationella frågor.

– Eftersom jag är med i SSU har jag träffat statsministern. Jag brukar diskutera införandet av ett juridiskt tredje kön med honom och Alice Bah Kunkhe, men vill diskutera hbtq-politik mer med båda, då det ofta hamnar i skymundan.

Vad drömmer du om?

– Drömmen är verkligen politik. Det är verkligen drömmen – jag ska bli någonting inom politik.

Nyheter24 har tidigare pratat med Love – som ofta blir felkönad och censurerad.

Kommentera (317)
Kopiera länk
Dela