Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Matea fick en chock på Pressbyrån: "Det är 18-årsgräns på tamponger"

- 28/12/2016, 15:44 -
Matea fick en chock när hon var inne på Pressbyrån.
1 av 4

Matea fick en chock när hon var inne på Pressbyrån.

TT Bild/Privat

Matea Lapanje.
2 av 4

Matea Lapanje.

Privat

Hon frågade om det var åldersgräns på mensskydd.
3 av 4

Hon frågade om det var åldersgräns på mensskydd.

TT

Och svaret hon fick gjorde henne riktigt upprörd.
4 av 4

Och svaret hon fick gjorde henne riktigt upprörd.

TT

När Matea, 13, var på Pressbyrån i Borås fick hon höra att det var åldergräns på mensskydden. "Det är kränkande" säger hon.

Matea Lapanje, 13, följde med sin kompis till Pressbyrån i Borås för att fylla på hennes busskort. När de stod i kassan för att betala så fick Matea syn på förpackningar med bindor och tamponger bakom disken.

– De låg i en hylla där det stod "18-årsgräns" så jag frågade kassörskan om det var åldersgräns på mensskydd. Och hon svarade "ja, det är det". När jag förstod att hon faktiskt menade allvar blev jag helt chockad, säger Matea till Nyheter24.

När Matea kom hem kände hon att det som hänt var väldigt konstigt, så hon skrev ett inlägg på Facebook i en tjejgrupp. Inlägget har idag nästan 1 000 reaktioner och hundra kommentarer.

Bildkälla: Privat

Flera tjejer blev lika förvånade och arga som Matea själv. Men det var även flera tjejer som sade att de varit med om samma sak fast på andra Pressbyråer.

Dessutom är det här inte första gången en tjej får höra att det är åldersgräns på mensskydd. Nyheter24 skrev för mer än ett år sedan om 22-åriga Stina som fått höra samma sak.

– Det verkar alltså som att de inte fixat problemet än, konstaterar Matea.

När Nyheter24 når Pressbyråns presskontakt Lennart Schultz, för att fråga varför det fortfarande är kvinnor som nekas mensskydd i deras butiker, säger han att det är jättekonstigt att det fortfarande händer.

– Vi har absolut inte någon åldersgräns på mensskydd. Enligt vårt grunddokument så ska mensskydden finnas ute i butiken, inte bakom disk. Vi får ta och se över vår information om det här.

Bildkälla: TT

Borde ni kanske förbjuda butiker att ha mensskydden på hyllan med 18-årsgräns?

– Om det är så att det gör det svårare att förstå informationen så absolut, då får vi gå ut tydligare med det, säger han.

Matea själv känner sig fortfarande upprörd över händelsen. Hon känner att det överlag är för svårt för kvinnor och minderåriga tjejer att få tag på mensskydd, och att det borde finnas gratis på exempelvis skolor.

– Sådant här ska inte hända, även om det var ett misstag. Alla kvinnor behöver mensskydd. Det är kränkande att neka någon det. Kvinnor kan inte rå för att de har mens, och alla som har mens är inte 18 år, avslutar hon.

Bildkälla: TT

Nyheter24 har tidigare skrivit om trosorna som kommer göra att du aldrig mer behöver använda tampong eller binda och Linnea som lyckades skrämma bort en telefonförsäljare med sin tampong.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.