Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4087
reaktioner idag

14 saker vi vet om Tova Moberg, 19, som misstänks ha mördats

Tova försvann i lördags och på tisdagen hittades en död kropp. Här är allt vi vet om fallet som skakat Hälsingland.

Tova

1. Vem?

Tova Moberg, 19, bodde i Njutånger och gick på gymnasieskolan Bromangymnasiet i Hudiksvall.

Polisen

2. Vad hände?

Tova försvann vid 21.30-tiden på lördagskvällen. Enligt hennes vänner var hon på väg till en fest, men stannade först till vid en gård utanför Hudiksvall för att träffa en person. Hon ska ha ringt ett samtal till sina vänner från gården.

3. Anmäldes försvunnen

Polisen gick tillsammans med Tovas föräldrar ut med en efterlysning på söndagskvällen.

4. Anhållna personer

Tre män i 20-årsåldern anhölls på måndagsmorgonen på sannolika skäl misstänkta för människorov.

5. Gården

En gård utanför Hudiksvall spärrades av och det visade sig snabbt vara samma gård som Tova besökte innan hennes försvinnande. En av de anhållna männen är skriven på adressen. Omkring 50 poliser genomsökte området med polishundar och helikoptrar. Dessutom genomsöktes sjön i närheten.

TT

6. Vittnesuppgifter

Flera vittnen har talat om försvinnandet. Ett vittne såg tre män i en båt sent på kvällen som betedde sig "mystiskt". Ett annat vittne såg tre män springa ut från skogen sent på kvällen och ska ha täckt för sina ansikten.

7. Död kropp hittas

På natten till tisdagen hittades en död kropp i området. Polisen vill först inte kommentera om det rör sig om försvunna Tova. Kroppen hittades i vattnet i närheten av den undersökta fastigheten. Enligt åklagaren finns det "tecken på våld".

TT

8. Tovas pappa

På tisdagsmorgonen går Tovas pappa, Roger Moberg, ut på Facebook och skriver att någon har tagit hans dotters liv. "Det är så fruktansvärt tungt och jag vet inte hur vi ska klara detta. Livet måste ju gå vidare men jag vet inte hur. Tova vår älskade dotter, ditt liv blev alldeles för kort", skriver han.

9. Facebook svämmas över av kärlek och sorg

På Tovas Facebook-sida skrivs flera kärleksfulla och hedrande inlägg där de flesta skriver "Vila i frid".

10. Åklagare bekräftar att Tova hittats död

Under tisdagseftermiddagen bekräftade kammaråklagare Christer Sammens att den person som hittats avliden är Tova Moberg.

– Jag kan bekräfta att Tovas kropp har påträffats, vilket gör att misstänkarna numera handlar om mord, säger han till Aftonbladet.

11. Vad händer nu?

De tre männen är fortsatt anhållna, men har enligt Hela Hälsingland nekat till brott. Under tisdagen ändrades brottsrubriceringen till mord. Senast klockan 12 på torsdag ska åklagaren besluta om de tre männen häktas.

På en presskonferens säger en åklagare att hennes skador var så pass illa att misstankarna är starkt knutna till mord.

På onsdagseftermiddagen beslutade åklagaren att begära en av personerna häktad misstänkt för mord. De övriga två släpps, rapporterar TT via Svenska Dagbladet.

12. Polisanmäldes för misshandel

Den 19 mars i år polisanmäldes en 22-årig man för en misstänkt misshandel av Tova. Samma man är nu anhållen misstänkt för mordet, skriver Aftonbladet.

13. Tillhygge kan ha använts

Enligt åklagaren Christer Sammens kan tillhygge ha använts vid mordet. Dock inte ett vapen, enligt Expressen.

14. Ska ha köpt piller och sprit

Enligt en nära anhörig till den mordmisstänkte 22-åringen ska mannen ha köpt sprit och piller dagen före Tovas död. Han säger också till Expressen att han "befarar det värsta".

Tovas pappa om sorgen: "Ditt liv blev alldeles för kort"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Mer:

Så hedras Tova, 19, på Facebook