Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är det alltid så fruktansvärt kallt hemma hos dig

Det finns en anledning till att det är så kallt hemma hos dig. Nyheter24 har rett ut hur kallt som faktiskt är okej att ha hemma.
1 av 3

Tillhör du de frusna svenskar som går runt hemma och tycker att det är för kallt?

TT Nyhetsbyrån / Maxpixel

Det kanske är så att du går runt och huttrar hemma? Så ska det inte vara. Nyheter24 har tagit reda på hur kallt det får vara hemma och svaret är att det inte är bra för din hälsa att ha under 18 grader.
2 av 3

Inte minst nu när temperaturerna ute börjar krypa nedåt är det många som går runt och huttrar i sina hem.

TT Nyhetsbyrån

Det är inte bra att ha kallare än 18 grader hemma hos dig. Nyheter24 har tagit reda på vad som gäller när det kommer till temperatur hemma.
3 av 3

Men hur kallt får det egentligen vara – och vad har din fastighetsägare för ansvar?

TT Nyhetsbyrån

Nyheter | 19/11/2017 11:56

Vintern kommer – och då kan det bli kallare hemma hos många. Men visste du att det finns gränser för hur kallt det får vara i din bostad?

Tillhör du de frusna svenskar som går runt hemma och tycker att det är för kallt? Inte minst nu när temperaturerna ute börjar krypa nedåt är det många som går runt och huttrar i sina hem.

Men hur kallt får det egentligen vara – och vad har din fastighetsägare för ansvar?

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ska temperaturen inomhus vara mellan 20 och 23 grader.

– Det är också vad man betalar för. Uppvärmningen ingår ju i hyran, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, till Nyheter24.

Man ska aldrig ha det kallare än 18 grader hemma. Annars riskerar det att vara dåligt mot din hälsa.

– Men man får också som hyresgäst förstå att det kan ta en eller ett par dagar innan systemet ställer om till att det faktiskt är kallt ute. En viss acceptans får man ha, säger Susanna Skogsberg.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Just under perioden då det blir kallare i Sverige är det många som hör av sig till Hyregästföreningen om att de upplever det som kallt hemma. Men det kan alltså ta en dag eller två för värmesystemen att ställa om sig.

– Men sen gäller det ju också att man har ventilationen är reglerad och fungerar som den ska. Det kan också vara ett äldre hus som inte är isolerat. Eller att man helt enkelt värmer upp det för lite. Det kan finnas massor av olika skäl, säger Susanna Skogsberg.

Vad kan man göra om man fryser hemma då?

– Man ska försöka mäta hur kallt det är i lägenheten med en bra temperaturmätare. Den ska man inte lägga vid ett fönster där det drar, utan istället en meter in i rummet och en meter upp från golvet, kanske på ett bord.

Om man då upptäcker att det är för kallt i sin bostad bör man kontakta fastighetsägaren. Och om inte det funkar kan man vända sig till Hyregästföreningen eller till miljökontoret på kommunen.

– Då kan miljökontoret förelägga fastighetsägaren att undersöka vad det beror på och även vidta åtgärder. Kan man visa att det är under 18 grader i sin bostad rent generellt under en längre tid kan man också begära hyresreduktion, säger Susanna Skogsberg.

Se också klippet där vatten fryser till is i en flaska när en kille försöker dricka:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du frysa hemma?