Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 tips på hur du blir bättre som man

Nyheter | 19/11/2017 19:47

Idag är det den internationella mansdagen, därför har vi samlat 5 tips på hur du blir en bättre man.

Idag är det Internationella mansdagen. Därför har vi sammanställt en lista på hur du visar extra mycket kärlek till den viktigaste mannen i ditt liv - nämligen dig själv. Och på så sätt, förhoppningsvis mår bättre på alla plan.

1. Lyxa till det

Bildkälla: Pixabay

Köp en asiktsmask. Ta ett avslappnande bad (använd badsettet som du fick i julas som ändå bara ligger och samlar damm i badrumsskåpet). Gå på ett skönt yogapass. 

Köp 2,5 kilo plockgodis och bänka dig för ett maraton av din favoritserie. Boka en tid hos en massör. Stäng av mobilen och vänta med att svara på mail tills imorgon. Laga din favoritmiddag och bjud in dina favoritpersoner. Skäm bort dig själv. 

2. Gråt oftare

Bildkälla: Pixabay

Studier visar att kvinnor i snitt gråter 5 gånger i månaden, medan män gråter ca 1 gång under samma tidsspann. Detta beror bland annat på att en högre halt testosteron kan göra det fysiskt svårare att gråta. 

Men studier visar också att män gråter mer i kulturer och sammanhang där det tillåts, vilket betyder att män generellt skulle gråta oftare om det var med socialt accepterat. Så gråt ut. Det är viktigt för både för kroppen och psyket. 

Förutom att minska stresshormoner så får ett bra gråt dig också på bättre humör. Ta en stund och känn efter. Plocka fram servetterna, och låt fulgråten flöda. Sätt på en sorglig film om det så behövs. 

3. Var lilla skeden 

Bildkälla: Pixabay

Kramar känns inte bara bra i hjärtat, utan är också väldigt bra för kroppen. När man kramas utsöndrar kroppen oxytocin, ett hormon som både lugnar kroppen och på en kemikalisk nivå skapar ett band med personen man kramar. Visst låtar det fantastisk? Det är det. 

Och vad är bättre än att kramas? Jo, att skeda. Förmånerna av en kram + bekvämligheten av att ligga ner nära någon du tycker om. Och när du ändå skedar kan du ju passa på att vara lilla skeden. Slappa av. Var liten. Låt din skedkompis lukta dig i nacken, och klia dig i håret. Pussa på dig till och med, om du vill. 

4. Boka en tid hos läkaren

Bildkälla: Pixabay

Svenska män lever i snitt 5 år mindre än svenska kvinnor, det visar en undersökning utförd av Bayer AB. Inte kul, men sant. En anledning till detta är att män generellt sätt är sämre på att uppsöka vård när de är sjuka.

Studier visar att var tionde svensk man inte ens skulle uppsöka vård om de misstänkte att de höll på att få en hjärtinfarkt, och det är en tiondel för mycket.

Så ta 10 minuter av din dag idag och känn på kroppen. Finns det något som gör ont, eller inte känns som det ska? Då är det kanske dags att boka tid hos doktorn. 

Du har inget att förlora på att se till att allt är som det ska, bara ett förhoppningsvis friskare liv att se fram emot. Kom också ihåg att kolla bollarna! Om du inte vet hur man gör så kan du följa dessa enkla instruktioner. 

6. Prata med någon

Bildkälla: Pixabay

Vare sig det är dina vänner, en partner, familj eller en terapeut, så är det viktigt att kunna dela med dig av dina tankar och känslor med någon annan. 

Livsviktigt faktiskt. Sverige har länge haft en väldigt hög självmordsstatistik, och av alla självmord som begås i Sverige, så involverar 72% av dem män enligt Folkhälsomyndigheten. Det innebär att män står för ca tre fjärdedelar av alla självmordsfall l i landet. 

Människor är flockdjur och vi mår bra av att vara nära andra. Har det hänt något roligt på sistone? Finns det något som har berört dig, eller som kanske sårat dig? 

Ta upp mobilen och ring någon du vill dela med dig av det till. Glöm inte att folk som älskar dig också finns till för att stötta dig och dela dina upplevelser, även när du inte är på topp (särskilt då faktiskt).  

5. Påminn andra män i ditt liv om att du älskar dem

Bildkälla: Pixabay

Livet är för kort för att inte berätta för de personer du älskar att du gör det. Så enkelt är det faktiskt. Och fast dina närmsta säkert redan vet om det, så gör det väldigt mycket att höra det. 

Passa därför på att skicka ett meddelande till de män du älskar och påminn dem om att du gör det. Och också varför du gör det, när du ändå håller på.

Kanske har du aldrig sagt berättat hur tacksam du är för din bästa vän, eller ens saft till din pappa att du älskar honom. Det är inte är för sent. Varför inte passa på idag? Kärlek är fantastisk, så det finns ingen anledning att snåla med den. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Har du har av dig till en man du älskar idag?