Tisdag 30 Nov
Stockholm

Minskad sexlust? Det här kan du testa för att få tillbaka den

Det är normalt att sexlusten går upp och ner
9 saker du kan testa om du vill få tillbaka sexlusten. Foto: Bildkälla: Shutterstock

Att sexlusten går upp och ner i livet är absolut inget konstigt. Det är normalt. Men om den varit borta ett tag så finns det några saker du kan testa för att öka sexlusten igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om det är så att lusten försvunnit och man vill få tillbaka den så finns det några saker man kan testa. Nyheter24 pratade med sexualupplysaren och författaren Sandra Dahlén om vad man kan göra om man vill öka sexlusten.

Orsaker till minskad sexlust

– Först och främst så måste man inse att sexlusten går upp och ner och det är inget konstigt. Det är helt beroende på hur livet ser ut, vad som händer och hur man mår. Om den varit borta i några veckor så skapar man ett problem om man tänker att det är konstigt. Minskad sexlust är en naturlig del av livet, säger Dahlén till Nyheter24. 

Om man blir av med jobbet, blir sjuk eller i någon annan livskris så måste man acceptera att sexlusten försvinner och att det inte är något att bli stressad över. 

– Men om det är så att man tidigare haft sexlust och att den varit borta en längre tid så kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till i livet. Något som är en sexdödare är stress, så lever man med en långvarig stress så slås sexlusten ut. 

Det är normalt att sexlusten går upp och ner. Bildkälla: Shutterstock

Då kan det vara bra att ta reda på vad stressen beror på. Är det för mycket jobb? Studier? Måsten i livet? Eller kanske en dålig relation? 

– Det kan också bero på mediciner och då kanske man kan byta till en annan sort om det är möjligt. Man kan också börja ägna sig åt saker man vet att man får lust av. Plocka fram sina sexfantasier och läsa och se saker man går igång på. 

Få tillbaka sexlusten

Man kan börja göra mer saker man tycker om i livet, men också äta bra, träna och röra sig regelbundet. En sak som också kan hjälpa få tillbaka sexlusten är att skratta och göra roliga saker. 

– Generellt är det så att desto bättre vi mår, desto mer sexlust har vi. Så andra saker än sex kan påverka sexlusten. Människor vi umgås med till exempel, umgås med de du mår bra av och kanske rensa bort de som du inte mår bra av.

Om man är i en relation och man har varit tillsammans länge kan det bli väldigt mycket "vardag". Man kanske glömmer bort att vara ett "romantiskt par" och blir mer som kompisar. 

Få in mer romantik i vardagen. Bildkälla: Shutterstock

– Båda måste vilja och vara med på det men vill man få mer sexlust så måste man hitta tillbaka till flörten, håll kvar ögonkontakten, ta på varandra, rör varandra och pussa varandra på munnen. Kom tillbaka till sensualismen och romantiken. 

Olösta konflikter i en relation kan också leda till att sexlusten minskar. Då är det viktigt att man löser det. Det kan också vara så att sexlusten minskat om det är så att sexet i relationen inte är så spännande längre.

Skapa tid för sex

– Kanske har man alltid sex på samma sätt och då kan kroppen tröttna. Då kanske man kan utvecklas sexuellt tillsammans om båda tycker att det är ett problem att lusten minskad. Prova lite nytt, upptäck lite och fortsätta vara nyfikna på varandra. Ett tips är att man kanske i en månad inte har sex som man brukar ha sex vanligtvis, det finns en hel kropp att använda. 

Är man i en relation så kan det vara så att livet är stressigt och man har mycket att göra och då kan man skapa tid och rum för sex och onani för att väcka lusten. 

– Par kan behöva tid att sitta och hålla om varandra, speciellt för de som lever ihop. Så om sexlusten dyker för båda så prioritera det och kom kanske hellre lite sent till det där kalaset än att skjuta på att ha sex.

9 saker du kan testa om du vill få tillbaka sexlusten: 

  • Gör saker du mår bra av
  • Träna och rör dig regelbundet 
  • Ät bra
  • Gör eller se på saker som ökar din lust 
  • Plocka fram dina sexfantasier och läs och se saker du igång på
  • Umgås med personer du mår bra av
  • Avsett tid för sex eller onani 
  • Hitta tillbaka till det flörtiga och romantiska  
  • Fortsätt utvecklas sexuellt i relationen 

Du kanske också vill läsa om 10 anledningar till varför du kan ha minskad sexlust? Då kan du göra det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du i ett förhållande?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela