Värmeböljan håller i sig
Värmen håller i sig och nästa vecka blir det över 30 grader på flera håll i landet. - Foto: Collage Johan Nilsson/TT, Unsplash

Supervärmen håller i sig – kan bli 30 grader i hela landet

Den svenska sommaren har verkligen levererat än så länge i år – och nu blir det ännu varmare. Nästa vecka väntas 30 grader nästan varje dag – även i fjällen.


Årets svenska sommar har verkligen bjudit på varmt och soligt väder – om vi räknar bort lite otacksamma regnskurar och kallare temperaturer runt midsommarhelgen... Nu väntas högtrycket hålla i sig – och nästa vecka kommer bjuda på runt 30 grader i princip hela landet.

Till helgen väntas lite regnväder i Stockholm och mellersta Sverige, men temperaturerna kommer vara fortsatt höga. Det gäller även i norra Norrland där Jokkmokk bjuds på runt 20 grader hela helgen. Även södra Sverige får gotta sig i värme och solsken med temperaturer mellan 18 och 20 grader i Malmö, enligt SMHI:s 10-dygnsrapport. 

Värmen fortsätter att hålla i sig! Bild: Jessica Gow/TT

Nästa vecka kommer högtrycket verkligen att hålla i sig i hela landet. Det bjuds på i princip inget regn alls och hela veckan blir solig med enstaka moln på sina håll i landet. Om prognosen stämmer blir nästa helg dessutom magisk för soldyrkarna med temperaturer runt 30 grader – även i Kiruna. Södra Sverige och Göteborg får varma temperaturer runt 25 grader, men med en del mulet väder.

Självklart för bristen på regn med sig svårigheter på sina håll. Det är exempelvis hög brandrisk i varenda län i Sverige förutom i fjällen. De små mängder regn som väntas komma till helgen minskar inte brandrisken. Här kan du läsa mer om vad brandrisken innebär för dig som tänkt grilla framöver.

– De kommande tio dagarna är det liknande väder som nu. Det vill säga omkring 25 grader i större delarna av landet. Det väntar tyvärr inget ihållande regn, det skulle verkligen behövas, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT via Aftonbladet

Så här skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i ett pressmeddelande angående att grilla under den värmeböljan som pågår:

"Det gäller att alla gör vad de kan för att inte starta en brand. Var extra vaksam med att grilla i naturen. En gnista kan orsaka en stor brand".

Glöm inte solskyddet! Här kan du läsa om vilken solskyddsfaktor du egentligen ska använda.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Njuter du av värmen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.