Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Supertorkans skrämmande konsekvens – nu kan ölen bli dyrare

- 06/08/2018, 13:47 -

Är torkan slutet för billig öl i Sverige? Ja, det kan faktiskt vara så att ölprserna höjs inom en snar framtid. Här är allt vi vet.

Att den här sommaren har varit torr och varm har väl knappast någon missat? Inte nog med att det varit varmt och klibbigt dygnet runt, värmen och regnbristen har också orsakat stora skador, med bränder som härjat i skog och mark. 

Även bönderna har haft det tufft, och nu ser det ut som att sommaren 2018 kan få riktigt tråkiga följder – nämligen höjt pris på öl. 

Det är helt enkelt så att råvarupriserna på de ingredienser som behövs när man brygger öl har gått up rejält på grund av den dåliga skörden. 

– Det är många faktorer som påverkar ölpriset, så helt säker kan man inte vara. Däremot vet vi att vi på grund av torkan har vi fått en sämre skörd i hela Europa, och att priset på maltkornet stigit kraftigt. Så råvarukostnaderna för att producera öl kommer stiga, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen, till Nyheter24

Men inte nog med att värmen gör att det finns mindre malt, det kan också bli sämre kvalitet.  Enligt P4 Halland, som pratat med Dieter Nowack som är inköpschef och ansvarig för kundförsörjning på Viking Malt. 

– Det blir mindre kärnor så bryggerierna måste använda mer malt för att få samma mängd öl, det kan också påverka hållbarheten på ölet också, säger Nowack till SR. 

Dyrare och sämre alltså, låter inte så kul. 

Blir dyrare att brygga öl

Branschorganisationen Sveriges Bryggerier menar att det inte går att vara helt säker på hur de ökade råvarupriserna kommer att påverka priserna i butik. Det beror på att olika bryggerier har olika sätt att köpa in råvaror och bunkra upp. 

– Men ja, generellt sett är det ju så att om råvarupriserna går upp går också produktionskostnaderna upp. Den kostnaden måste sen "tas ut" någonstans, men sen hur det påverkar priserna i handeln vet vi inte, säger Sveriges Bryggeriers presskontakt Erika Danckwardt-Lillieström till Nyheter24. 

Här är 5 andra saker som kommer påverkas negativt av värmen

Är du trött på torkan?