Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 saker du aldrig borde låta din katt äta

- 14/08/2018, 16:54

Mjölk, choklad och avokado. Det är några av sakerna som du aldrig bör ge till din katt. Här är några andra saker din katt inte ska äta.

Att komma hem och se sin lilla pälskling komma springande är ju helt underbart – och det är faktiskt bevisat. Vi mår bättre av katter, här kan du läsa mer om varför vi gör det.

Men om du har en liten kissemiss hemma så kan det vara bra att veta att det faktiskt finns flera saker du aldrig ska låta din katt få i sig, eftersom det kan vara farligt. Här är 11 saker du inte borde låta din katt äta.

Choklad 

Om du har choklad hemma, speciellt mörk choklad, så se till att gömma den för din katt. Det eftersom det finns ett ämne som heter teobromin i choklad som kan vara väldigt farligt för din lilla älskling. Om katten skulle få i sig en tillräckligt stor mängd, kan den faktiskt dö. 

Deg

Om du bakar och ser att din katt försöker fjäska för att få smaka lite av din bulldeg – ge den inget. För det är absolut inte bra för ditt djur, degen (om den är jäsande) växer i kattens mage och bildar alkohol. Om din katt fått i sig deg kan symptomen vara att den är vinglig, har en uppsvälld buk, kräks och är ostadig. 

Avokado 

Om du gillar avokado bör du dock inte ha den allt för lättillgängligt hemma, eftersom det inte är så bra för din katt. För frukter och även växter finns ett ämne som heter persin, det kan vara skadligt för din katt och kan påverka hjärtat och mag- tarmkanal.

Katt som tittar upp
Det finns flera saker din katt inte ska äta. Bildkälla: Mikhail Vasilyev/Unsplash

Salt 

Ge inte din katt, eller hund, mat som är saltad. Enligt Sveland djurförsäkringar så kan faktiskt en dos på bara 3,7 gram vara dödlig för ditt husdjur. 

Lök

Det gäller båda stekt och rå lök, för i den så finns ett ett ämne som heter alicin. Något som kan orsaka symptom på att den blivit förgiftad så som buksmärtor, diarré, aptitlöshet, kräkningar och snabbare andning. Kattens organ som till exempel levern kan även komma till skada av det, så håll löken borta från din katt. 

Mjölk

Mjölk borde du inte låta din katt dricka eftersom många katter är laktosintolerant och tål därför inte komjölk. 

Frukt 

Om du har en fruktkorg hemma så se till att även den är på ett ställe så din katt inte kan komma åt frukterna. För det innehåller både syra och sockor och det kan skada kissens tänder. 

Katt som tittar in en springa
Vissa saker kan vara livsfarliga. Bildkälla: Unsplash/ARTP

Russin och vindruvor 

Om din katt får i sig vindruvor eller russin så är det inte bra och om symptomen på det är att katten blir slö, får smärtor i buken, diarré, kräkningar och skador på njurar. Det finns fall där katter har dött av att bara fått i sig sju vindruvor. 

Mediciner

Det kanske talar för sig själv att man aldrig ska ge sin katt Alvedon eller magnecyl, men det värt att nämnas ändå. För acetylsalicylsyra och paracetamol är farligt för katter, en tablett skulle kunna leda till att din katt dör. Kattens syretillförsel påverkas av ämnena och katten blir slö, kall, får kramper, kräks och hamnar i koma.

Källa: Måbra, Hemmets 

Du kanske också vill läsa 17 intressanta saker alla kattälskare måste veta om katter? Det kan du göra här.

Har du hund eller katt? Då är chansen större att du är rik – här kan du läsa mer om det.