Sara Danius Sommarprat 2018 för Sommar i P1
Sara Danius Sommarvärd för Sommar i P1 - Foto: Sveriges Radio

Sara Danius sommarprat: "anklagades för att ha skött mitt jobb"

Idag lördag den 18 augusti fick vi ta del av professorn och författaren Sara Danius andra sommarprat i Sommar i P1.


Vi minns skandalerna som tidigare skakat vår Svenska Akademi. Ett namn många minns är just Sara Danius, 56. Hon lämnade sitt uppdrag som ständig sekreterare hos Akademien i april tidigare i år, efter att ha varit där i tre år som den första kvinnan på posten. Nu berättar hon om vägen dit.

Hon började sitt sommarprat med att tillägna det till Aretha Franklin, som gick bort i veckan.

Akademien

Hon pratar mycket om sin tid hos Svenska Akademien. Från att hon blev invald i Akademien och fick sitta på stol nummer sju, som Akademiens första kvinna gjorde, Selma Lagerlöf.

Hon beskriver morgonen i november 2017, då hon fick reda på de sexövergrepp 18 kvinnor menade sig ha blivit utsatta för av kulturprofilen från Svenska Akademien.

"Det var allvar men riktigt hur allvarligt det var kunde ingen begripa. Svenska Akademien stod på tröskeln till en av de största kulturskandalerna i Svensk historia", sa hon.

Hon fortsatte:

"Hela världen skulle komma att bli vittne till hur Svenska Akademien skulle släpa sitt goda namn i smutsen. Det är ingenting annat än en tragedi".

I henne sommarprat berättar hon hur Akademien var enig om att klippa alla band till kulturprofilen. Men när fokuset skiftade från hans påstådda brott, och istället riktades mot Akademiens ekonomi så verkade det knaka i fogarna. Det gällde utskänkningstillstånd, skatter och bokföring. 

Hon fortsätter sitt sommarprat med hårda ord. Ord som jäv, och vänskapskorruption. Med uppenbara gliringar mot Akademien, fortsatte hon ge exempel på när dessa förekommit under hennes tid i Akademien.

Svenska Akademien ville till slut avsätta Danius. Hon beskrev det som "ett spel hade pågått bakom hennes rygg". Och att "majoriteten saknade förtroende för mig". Och hon dömde situationen som "uppenbart var noga förberedd".

"I min värld lät det som att jag anklagades för att ha skött mitt jobb", sa hon.

Men hon förklarar att "det finns bara en domare, och det är historien själv. En sak kan vi vara säkra på, historien kommer inte vara nådig vad Svenska Akademien beträffar".

Som man förstår har hon haft stor insyn i vad som händer bakom de stängda dörrarna hos Akademien. Och från vad man hörde i hennes sommarprat, så har de allt ifrån rent mjöl i påsen.

Knytblusen

Danius berättar att hon började klä sig i Margaret Thatchers favoritplagg för flera år sedan. Knytblusen. Hon fortsatte bära plagget efter hon gått klart skolan och blev invald i Akademin.

"Blusen blev en lekfullhet till de manliga, obligatoriska, slipsarna. Rosetten var en lek. Slipsen var ett tvång".

Ja, hon har varit med om mycket Sara Danius. Men hon avslutar sitt sommarprat i en mer hoppfull anda:

"Idag är jag stot över att mitt handlande bidrog till att en rad kvinnor fattade mod och vågade anmäla. Och det kära lyssnare, är ingen liten sak".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört Sara Danius sommarprat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

Vilket datum har "Ronja Rövardotter" premiär på Netflix, när kommer säsong 2 och varför känns huvudrollsinnehavaren Kerstin Linden så bekant? Nyheter24 reder ut allt om den nya tv-serien.

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

1 timme sedan
Victoria Silvstedt är den svenska modellen och sedemera börsproffset som trollbundit svenskarna sedan sitt genombrott i början an 1990-talet. Än idag är det många ute i stugorna som är nyfikna på Victoria – här har Nyheter24 sammanställt de vanligaste frågorna svenskarna googlar om Victoria – hennes längd, ålder, ex-man, pojkvän, barn och mycket mer.

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

1 timme sedan
Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

2 timmar sedan
Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

2 timmar sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.