Fästingar
Viktig fästingregel som alla bör känna till - Foto: Claudio Bresciani / TT, JOHAN NILSSON / TT

Biten av en fästing? Här är regeln du måste känna till

Fästingsäsongen har börjat och vi har nu flera månader framför oss där vi får vara vaksamma för de små parasiterna. Men om du ändå blir biten så finns det faktiskt en viktig regel du kan ha i åtanke – nämligen fem-fem-regeln.


Sommar, sol, värme och semester – alla faktorer som gör att en vill vara ute så mycket som möjligt! Men med årstiden kommer också saker som är mindre roliga, bland annat fästingar

Att bli biten av en fästing ger inte bara ett rött och kliande bett, det kan dessutom leda till att du blir smittad av såväl TBE som Borrelia. 

Om du väl blir biten av en fästing kan det vara svårt att veta om bettet behöver undersökas av en läkare eller inte. Men det finns faktiskt en regel som du kan gå efter – nämligen fem-fem-regeln. 

Det här går fem-fem-regeln ut på

Det är vanligt att det uppstår en rodnad strax efter, eller inom ett dygn efter, att fästingen har bitit, men det betyder inte att bettet i sig är farligt. Fem-fem-regeln handlar om dagar och storlek. 

– Om man inom fem dygn får ett rodnande utslag som är fem centimeter eller större, så kan man vara rätt så säker på att det rör sig om borrelios – en så kallad erythema migrans-hudinfektion, säger infektionsläkaren Peter Klemets, till YLE.

Händer det här, då ska du däremot uppsöka läkaren på en gång! 

Inte alltid lätt att se skillnad 

Men för alla blir inte huden märkbart röd efter ett bett, utan rodnaden kan vara så ljus att man inte ser skillnad på hud och rodnad.  

– I en del fall tar kroppen hand om infektionen och det blir aldrig någonting, men i andra fall kan man efter ytterligare några veckor eller någon månad få symptom som till exempel ledvärk, huvudvärk, kanske lite feber eller ansiktsförlamning, säger Peter Klemets till YLE.

Vid dessa symptom ska man kontakta läkaren som då kan ta ett blodprov för att se om det är borrelios-smitta. Väntar man länge med att behandla borrelios kan det leda till kroniska skador i nervsystem, leder, hjärta och hud.

Läs också: 

Jättefästingen sprider ut sig – här är de värsta riskområdena

Fästingar - här är 5 fakta du måste känna till

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit biten av en fästing någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.