- Foto: TT

Politikernas hårda dom mot Peter Lundgren: "Vedervärdigt"

Tidigare idag framkom det att Peter Lundgren, SD, antastat en kvinnlig partikollega. SD har inte vidtagit åtgärder mot Lundgren, men andra politiker har inte varit lika överseende. Här är de hårda orden mot Lundgren.


Nyheter24 har tidigare skrivit om Peter Lundgren, SD:s toppkandidat i EU-valet, och hans erkännande om att ha antastat en kvinnlig partikollega. Sverigedemokraterna har dock inte vidtagit några åtgärder utöver att sparka EU-parlamentarikern Kristina Winberg som avslöjade händelsen.

Politiker från andra partier har dock inte varit lika överseende. Här är toppnamnen som har varit minst sagt kritiska till både händelsen och hanteringen av den.

Peter Lundgren, SD, erkänner att han antastat kvinnlig partikollega. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

"Vedervärdigt"

Först med att fördöma Lundgrens handlande var Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Hon menar att Lundgrens beteende inte bara är en isolerad händelse utan reflekterar SD:s övergripande kvinnosyn.

Bildkälla: Twitter / @annieloof

Kort därefter retweetade Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedins tweet där SD kallas "genomkorrupt". Han uppföljde sedan med en egen tweet där han ifrågasätter SDs hantering av händelsen.

Bildkälla: Twitter / @jssjostedt

Även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman uttalade sig och ställde sig kritisk mot hur SD:s pressansvarig formulerat sig kring händelsen och hur den rubricerats som ett "missförstånd". 

Bildkälla: Twitter / @Ygeman


Det här är inte första skandalen Sverigedemokraterna har den här månaden. Läs även: Sverigedemokraterna nazist-hånar S i ny kampanj

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.