Nytt råd mot organiserade brott

I september ska Myndighetssverige stå redo att slå tillbaka.


I september är Myndighetssverige klart att slå tillbaka mot den grova organiserade brottsligheten.

På onsdagen möttes nio myndighetschefer i Stockholm för att dra upp riktlinjer för verksamheten.

Det var trångt vid podierna på presskonferensen efter mötet på polishuset på Kungsholmen. Där trängdes, förutom de högsta cheferna för polisens alla grenar, även generaldirektörerna för åklagarna, Skatteverket, Tullen, Kriminalvården, Kustbevakningen och kronofogdarna.

Tillsammans bildar de det samverkansråd som ska leda arbetet med att bekämpa alla former av kriminella gäng, organiserad ekonomisk brottslighet och narkotikasmugglare.

Efter ett regeringsbeslut förra året kommer 200 poliser, utredare, spanare och analytiker, att rekryteras. Senare i år ska de placeras i de tre storstäderna och dessutom i Linköping, Uppsala, Örebro, Sundsvall och Umeå.

Myndighetscheferna gav flera exempel på brott som kommer att prioriteras. Säpo-chefen Anders Danielsson pekade på hoten mot journalister och politiker. Rikspolischefen Bengt Svenson lyfte fram en annan brottstyp:

– Den brottslighet som jag tycker är mest allvarlig är den som hela tiden tangerar den vita marknaden. Alltså en brottslighet som till synes är en vit verksamhet, men som drivs av personer med kriminell bakgrund och kontakter och där det övriga näringslivet inte vet att det samarbetar med grova brottslingar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.

Kvinna i 40-årsåldern död – blev påkörd av tåg

En kvinna i 40-årsåldern avled på onsdagskvällen efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid järnvägsstationen i Frövi norr om Örebro, skriver Nerikes Allehanda.

FI utreder misstänkt nakenblankning

Finansinspektionen (FI) misstänker att det nederländska handelsbolaget Market Wizard BV har brutit mot marknadsregler som förbjuder så kallad nakenblankning. En undersökning har inletts, skriver FI i ett pressmeddelande.