Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt råd mot organiserade brott

Nyheter | 15/04/2009 13:13

I september ska Myndighetssverige stå redo att slå tillbaka.

I september är Myndighetssverige klart att slå tillbaka mot den grova organiserade brottsligheten.

På onsdagen möttes nio myndighetschefer i Stockholm för att dra upp riktlinjer för verksamheten.

Det var trångt vid podierna på presskonferensen efter mötet på polishuset på Kungsholmen. Där trängdes, förutom de högsta cheferna för polisens alla grenar, även generaldirektörerna för åklagarna, Skatteverket, Tullen, Kriminalvården, Kustbevakningen och kronofogdarna.

Tillsammans bildar de det samverkansråd som ska leda arbetet med att bekämpa alla former av kriminella gäng, organiserad ekonomisk brottslighet och narkotikasmugglare.

Efter ett regeringsbeslut förra året kommer 200 poliser, utredare, spanare och analytiker, att rekryteras. Senare i år ska de placeras i de tre storstäderna och dessutom i Linköping, Uppsala, Örebro, Sundsvall och Umeå.

Myndighetscheferna gav flera exempel på brott som kommer att prioriteras. Säpo-chefen Anders Danielsson pekade på hoten mot journalister och politiker. Rikspolischefen Bengt Svenson lyfte fram en annan brottstyp:

– Den brottslighet som jag tycker är mest allvarlig är den som hela tiden tangerar den vita marknaden. Alltså en brottslighet som till synes är en vit verksamhet, men som drivs av personer med kriminell bakgrund och kontakter och där det övriga näringslivet inte vet att det samarbetar med grova brottslingar.

Skrivet av: