Polisen-varnar-for-att-ungdomar-sniffar-butangas
Polisen varnar för att ungdomar sniffar butangas - Foto: Helena Landstedt/TT, Fredrik Sandberg/TT

Polisen varnar för farliga trenden – kan dö första gången

Ungdomar köper stora mängder tändargas på varuhus och sniffar. Nu varnar polisen i Karlskrona för den livsfarliga trenden.


Tändargas, även kallad butangas, finns bland annat i cigarettändare och förpackningar för påfyllning av gaständare.

Under den senaste veckan har polisen i Karlskrona fått uppgifter om att ungdomar i yngre tonåringen handlar stora mängder av gasen på varuhus. 

Då tomma behållare hittats på skolor i Lyckeby är polisen säker på att ungdomarna sniffar gasen. Nu vill polisen varna för trenden:

"Det är livsfarligt och kan orsaka akut syrebrist och i värsta fall hjärtstillestånd och döden redan första gången man sniffar", skriver Polisen Karlskrona på sin Facebooksida. 

Kan ge ångestattacker

Att andras in gasen kan ge hallucinationer, sänkt medvetande och ångestattacker.

För att känna ruset igen måste den som sniffar hela tiden öka dosen. Butangas är också beroendeframkallande. 

"Den som andas in gas kan bli trött och retlig. Andra symtom är rinnande näsa och hosta. Man kan också drabbas av abstinensbesvär som kan leda till huvudvärk, sömnproblem, frossa, retlighet och kramper.", skriver polisen på sin Facebooksida

Så kan du få hjälp vid missbruk

  • Om någon är i behov av omedelbar hjälp till följd av akut sjukdom eller skada – ring 112.

  • Till BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin kan du vända dig om du exempelvis har besvär som gör att du inte orkar med skolan, träffa vänner, har självmordstankar, tvångstankar eller skadar dig själv. Du kan få prata om dina problem själv eller tillsammans med dina föräldrar eller närstående.

  • Du kan också ringa till Bris, Barnens hjälptelefon, på 116 111 eller kontakta en ungdomsmottagning. På nätet finns en nationell ungdomsmottagning, Umo.se. dit alla mellan 13 och 25 år kan söka sig.

  • Sök hjälp hos en lokal beroendemottagning eller hos din vårdcentral. Även den som är anhörig till någon med beroendeproblem kan få utbildning och stöd. 

  • Du kan också kontakta Alkohollinjen. Du kan vara anonym och samtalet är kostnadsfritt. Du når Alkohollinjen på telefon 020-84 44 48.

Källa: Vårdguiden 1177.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En till sjukhus efter krock med malmbil

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.