Svenskar erbjuds tredje vaccindos 2022.
Svenskar erbjuds tredje vaccindos 2022. - Foto: Johan Nilsson/TT.

Då kommer svenskar erbjudas en tredje vaccindos mot covid

Svenska befolkningen kommer förmodligen erbjudas en tredje vaccindos mot covid-19 nästa år. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.


I ett pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att majoriteten av den svenska befolkningen kommer erbjudas en tredje vaccindos mot covid-19 nästa år. 

Redan till hösten kan även riskgrupper erbjudas en tredje spruta. Det gäller framförallt äldre som bor på särskilda boenden, personer äldre än 80 år och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

– Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död. Det är fortsatt viktigt att vi har ett särskilt fokus på vaccination av grupper och boende i geografiska områden med låg vaccinationstäckning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Fyra steg i vaccinationsarbetet  

Folkhälsomyndigheten skriver att den första vaccineringen av den vuxna befolkningen (dos ett och två) kommer vara klar under hösten 2021. Då kommer även 16-17 åringar erbjudas samt de vuxna som ännu inte vaccinerat sig erbjudas vaccin. 

Vaccinationsarbetet i Sveriges görs i fyra steg. Det första steget har handlat om att massvaccinera hela den vuxna befolkingen och steg två går ut på att nå ut till grupper med låg vaccinationsgrad samt eventuellt ge påfyllnadsdoser till riskgrupper. 

Steg tre är att eventuellt ge övriga grupper en påfyllnadsdos – vilket då alltså kan bli aktuellt 2022. 

Tillgången till vaccin ser positiv ut i flera år framöver, skriver Folkhälsomyndigheten. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.