Promenad med den vind- och vågpinade småbåtshamnen i Limhamn i Malmö på måndagen.
Promenad med den vind- och vågpinade småbåtshamnen i Limhamn i Malmö på måndagen. - Foto: TT

Lugnare efter ovädret – snart blåser det igen

För måndagskvällen återstår endast gula varningar för kulingvindar på Östersjön.


Fakta: Vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

— I södra Sverige blir det betydligt lugnare på tisdagen. I början av dagen är det fördelaktigt väder med en del solchanser, sedan blir det molnigare, säger SMHI-meteorologen Ida Dahlström.

Men den mildare luften är på tillfälligt besök, säger hon.

På onsdag börjar det blåsa igen – om än inte på samma nivå som tidigare, enligt måndagskvällens prognos – i kombination med att ett nederbördsområde rör sig in över landet. I söder är regn att vänta, i norr snö.

— Det blir återigen kallare på torsdag och fredag, säger Ida Dahlström.

Inga allvarliga olyckor

Polisen uppmanar inte längre boende i landets södra delar att hålla sig hemma, utan manar endast till försiktighet.

Inga allvarliga olyckor hade rapporterats vid måndagseftermiddagen. Däremot drabbades många hushåll av strömavbrott till följd av ovädret.

Elbolagen Eon, Ellevio och Vattenfall rapporterar att över 40 000 av deras kunder drabbades av strömavbrott under måndagen. De allra flesta av dem har enligt bolagen fått strömmen tillbaka och arbetet med att reparera skadan fortsätter.

Ett stormfällt träd sågas sönder på en väg utanför Stehag i Skåne på måndagsmorgonen.

Räddningstjänsten i östra Götaland har, som exempel, hanterat ett 40-tal ärenden med nedblåsta träd över vägar och elledningar. En bilist som körde in i ett träd på E4 mellan Linköping och Norrköping klarade sig oskadd.

— Vi har haft väldigt mycket. Det är mest träd som har ramlat ned över vägarna här. Men det är inga personskador, säger larm- och ledningsoperatör Ulf Asplund.

Varning för laviner

Det är inte den enda infrastrukturen som har drabbats av ovädret. Flera järnvägssträckor i västra och södra Sverige tvingades ställa in trafiken när det blåste som mest, och i Västsverige stängdes flera broar tillfälligt av. Färjorna till och från Gotland slutade gå, men de återupptog trafiken igen sent på måndagskvällen.

SMHI har utfärdat gula varningar för mycket hård vind, lokalt stormvindar, i Lapplandsfjällen under tisdagen och onsdagen.

— Vi har ett snöfall som passerar Norrland och det blir åter blåsigt i fjällen på tisdag. I Lapplandsfjällen kan det bli väldigt blåsigt i kombination med att det drar in nederbörd, säger Ida Dahlström.

Det ska bli som blåsigast på tisdag eftermiddag.

Enligt Naturvårdsverkets hemsida Lavinprognoser är det lavinfara i nästan alla landets fjäll.

I Abisko/Riksgränsfjällen råder stor lavinfara, en fyra på den femgradiga varningsskalan. I västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Vindelfjällen råder det betydande lavinfara – en trea på skalan.

I södra Lapplandsfjällen råder det måttlig lavinfara, en tvåa på skalan.

Högt vattenstånd och höga vågor vid Sundspromenanden vid Öresund i Malmö på måndagsmorgonen.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

1 timme sedan
En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.