Socialminister Lena Hallengren (S) medverkar på socialutskottets sammanträde på tisdagen. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) medverkar på socialutskottets sammanträde på tisdagen. Arkivbild. - Foto: TT

Utskottet missnöjt med Hallengrens besked

I fredags kallade Moderaterna Lena Hallengren till socialutskottet eftersom Coronakommissionen, som granskar samhällets pandemihantering, nekats att ta del av handlingar från regeringskansliet med koppling till pandemin.


Fakta: Dessa handlingar har lämnats ut

Coronakommissionen har, enligt regeringskansliet (RK), bland annat fått del av följande handlingar:

Underlag från arbetet med mål och strategi för regeringens hantering av coronapandemin.

Underlag från analysarbetet med anledning av utlåtanden från externa experter där fokus för arbetet enligt beställningen var ett positivt och ett negativt scenario för pandemins utveckling.

Utvärdering av hanteringen av coronapandemin på kansliet för krishantering (KH) på regeringskansliet.

KH:s loggbok och krisdagbok.

Rapporter om smittspridningen från ambassaderna i Rom, Wien och Reykjavik 200201–200311.

Grafiska lägesbilder och lägesbilds-pm från januari till april 2020.

Planeringsunderlag för sommar och höst 2020.

Powerpoint-bilder gällande strategiska diskussioner om covid-19 under mars-maj 2020.

Mål och scenarier februari 2020-juni 2021.

Inom kort får kommissionen även ta del av intern e-post skickad mellan vissa statssekreterare och presschefen under våren och hösten 2020.

Källa: Regeringskansliet

Efter mötet var även Moderaternas talesperson Camilla Waltersson Grönvall (M) missnöjd.

— Intrycket är att man fortsätter att mörka. Man hävdar att man bistått kommissionen på alla vis, men det kan knappast vara skälet till att kommissionen tvingades gå ut offentligt och säga att man har svårt att slutföra sitt arbete för att man inte får den information man begärt, säger hon till TT.

Fått ut blädderblock

Mycket av kritiken kretsar kring en grupp statssekreterare som träffats ofta och regelbundet och haft till uppgift att samordna regeringens arbete under pandemin, gruppen för strategisk samordning (GSS).

— De fattar inga beslut på sina möten, utan är en grupp för att informera sig och diskutera, säger Lena Hallengren till TT.

Hon uppger att praxis är att det inte görs mötesanteckningar från informationsmöten.

— Däremot har kommissionen självklart fått ta del av såväl dagordningar som de lägesbilder och underlag som har givits till den här gruppen. De har till och med fått ta del av de blädderblocksanteckningar som finns från möten, säger Lena Hallengren.

Hon framhåller att regeringskansliet lämnat ut många handlingar till kommissionen, även sekretessbelagda handlingar och sådant som inte är allmänna handlingar.

— Vill de ställa frågor och förstå mer om bakgrunden och hur man ska tolka material, så finns det möjlighet att ställa frågor till mig, andra statsråd och statssekreterare, vilket man också har gjort, säger hon.

Hallengrens statssekreterare ska även ha erbjudit anteckningsböcker med personliga noteringar från möten.

Uppenbar mörkning

Enligt Waltersson Grönvall sätter Socialdemokraterna sina egna intressen framför landets. Att gruppen av statssekreterare inte fört några mötesanteckningar tror hon inte på.

— Det är väl ingen som på allvar tror att GSS fattat livsavgörande beslut och att det inte på något sätt finns dokumenterat. Det är uppenbart att man försöker mörka de här anteckningarna, säger hon.

Enligt Acko Ankarberg var beskedet från socialministern att Coronakommissionen får del av allt som de kan få del av.

— Brevväxlingen mellan kommissionen och regeringskansliet visar ju att det inte stämmer, säger Ankarberg.

Coronakommissionen har vid flera tillfällen begärt att få ta del av minnesanteckningar, loggböcker och annan dokumentation som gjorts av befattningshavare inom regeringskansliet med koppling till pandemin.

Svårt att förstå

Statssekreterargruppen GSS leddes fram till regeringsskiftet av den tidigare statssekreteraren Elisabeth Backteman.

Av ett svar i maj på Coronakommissionens begäran att få ut relevanta handlingar framgår att det hållits 149 möten med gruppen. "Några mötesprotokoll eller mötesanteckningar från dessa möten finns inte", skriver hon.

Det beskedet gav också Lena Hallengren till utskottet. Det är de uppgifterna som Acko Ankarberg har litet svårt att förstå.

— Den allvarligaste frågan är att det inte finns någon sådan dokumentation. Vad har man då en sån här krisledningsgrupp till? Det måste ju finnas noteringar om vilka överväganden man gjort och hur man ska gå vidare, säger hon.

Det är bland annat på grund av bristen på sådana mötesanteckningar som kommissionen efterfrågat minnesanteckningar från enskilda tjänstemän. Här är regeringskansliets besked att man inte förfogar över dessa och att det är en juridisk fråga.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.