Enligt Coronakommissionen och dess ordförande Mats Melin har det hela tiden varit tydligt vilken information den velat ha från Regeringskansliet, även om det därifrån nu uppges att det blivit tydligare. Arkivbild.
Enligt Coronakommissionen och dess ordförande Mats Melin har det hela tiden varit tydligt vilken information den velat ha från Regeringskansliet, även om det därifrån nu uppges att det blivit tydligare. Arkivbild. - Foto: TT

Coronakommissionen oenig med regeringen

På fredagen hölls ett möte mellan kommissionen och Regeringskansliet.


Fakta: Material som delgetts kommissionen

Utlämnade handlingar:

Svar på frågor som kommissionen ställt inför intervjuer med några statssekreterare och dåvarande inrikesministern Mikael Damberg.

Svar på frågor från om regeringens och Regeringskansliets pandemiberedskap.

Månadsvis sammanställningar över de regeringsbeslut som har fattats med anledning av arbetet med covid-19. Sammanställningarna sträcker sig från den 1 februari 2020 och framåt.

Grafiska lägesbilder och lägesbilds-pm från januari till april 2020.

Planeringsunderlag för sommar och höst 2020

Plan för utbildning och övning i krishantering i Regeringskansliet 2017–2020.

Plan för utbildning och övning för regeringen och politisk ledning i Regeringskansliet i krishantering 2016–2018.

Stående dagordning för möten i Gruppen för strategisk samordning.

Kallelser med dagordning, protokoll i form av tjänsteanteckning samt deltagarlista för möten i Krishanteringsrådet.

Handlingar kommissionen fått se på plats i Regeringskansliet:

Powerpoint-bilder gällande strategiska diskussioner på allmän beredning om covid-19 under mars–maj 2020.

Mål och scenarier som har diskuterats på allmän beredning i regeringen februari 2020–juni 2021.

Intern e-post som skickats mellan vissa statssekreterare och regeringens presschef under våren och hösten 2020.

Underlag från analysarbetet med anledning av utlåtanden från externa experter utifrån ett positivt och ett negativt scenario för pandemins utveckling.

Utvärdering av krishanteringsenhetens hantering av coronapandemin våren 2020

Intern logg förd från Kriskoordineringscentralen rörande kontakter tagna under 2020 och 2021.

Interna minnesanteckningar gjorda löpande av krishanteringsenheten om genomfört arbete där gällande pandemin, däribland sammanställningar över vad som tagits upp på möten i GSS.

Rapporter från ambassaderna i Rom, Wien och Reykjavik om smittspridningen i Italien, Österrike respektive Island för perioden 20-02-01–20-03-11

Underlag från arbetet med mål och strategi som publicerades på regeringens webbplats den 7 april 2020.

Socialdepartementets coronarelaterade loggbok.

Listan är inte fullständig, ytterligare information har lämnats från olika departement

Källa: Regeringskansliet

— Syftet med mötet var att reda ut eventuella oklarheter mellan Regeringskansliet och Coronakommissionen, säger Jenny Ryderstedt, presskommunikatör på Regeringskansliets kommunikationsavdelning, till TT.

Kommissionen och Regeringskansliet har inte varit överens om vad som kan delges kommissionen och oenigheterna om det har läckt ut. Olika uppgifter har getts om vilka handlingar som verkligen finns, till exempel protokoll eller anteckningar från hundratals möten i en central krishanteringsgrupp för statssekreterare.

Oppositionen har kritiserat regeringen för att försöka mörka hur den hanterat pandemin.

— Det har blivit tydligare vilka ytterligare uppgifter Coronakommissionen behöver och Regeringskansliet arbetar vidare med att ta fram de uppgifterna, säger Jenny Ryderstedt.

Enligt uppgift till TT håller kommissionen med om att det var ett bra möte och att man nu räknar med att få det man begärt som underlag till granskningen.

Stämmer inte

Men det stämmer absolut inte att det skulle ha varit oklart vilka uppgifter och information kommissionen redan förra sommaren började efterfråga från statssekreterare, om möten och om underlag och kommunikation inom Regeringskansliet.

Förfrågan har varit så tydlig den kan vara, uppges det för TT inifrån kommissionen.

I två olika brev som TT tagit del av har kommissionen specificerat en rad saker den vill ha uppgifter om. Men kommissionen har lagt till att den även vill ha "annat material" som har koppling till punkterna och som kan ha betydelse för granskningen.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström kritiserar regeringen. Från att ha sagt att det inte finns några dokument finns det plötsligt många, efter att de har läckt ut på annat sätt och det blivit uppenbart.

Mönster upprepas

— Här finns ett mönster som upprepas. När Socialdemokraterna anser att man löper risk för kritik då väljer man att inte samarbeta med kommissioner som ska granska, säger Billström.

Han undrar om S vill skicka signalen att man ska motarbeta oberoende kommissioner som ska granska ens arbete.

— Begär de att få ut handlingar ska de få ut dem, de ska få ut relevanta handlingar och de ska inte behöva leka gissningslekar med Regeringskansliet kring vilka handlingar som ska lämnas ut, säger Billström.

Enligt beskrivning från källor i Regeringskansliet har man den senaste tiden närmast öst dokumentation och uppgifter över kommissionen, även om det är sent i processen. Den 25 februari ska kommissionen lägga fram sitt slutbetänkande och dom över regeringens hantering av pandemin.

För tidigt

"Det är riktigt att det tagits fram en hel del information. Vi har börjat gå igenom den och fortsätter med det nästa vecka. Det är ännu för tidigt att säga om den motsvarar det som vi har begärt", skrev kommissionens ordförande Mats Melin i ett mejl till TT före fredagens möte.

Materialet handlar om hur regeringen och tjänstemännen i Regeringskansliet arbetat, mötts och överlagt under pandemin.

Mycket av kritiken om brist på underlag kretsar kring statssekreterarmötena i Gruppen för strategisk samordning (GSS). Gruppen har haft till uppgift att samordna regeringens arbete och har, enligt Svenska Dagbladet och Dagens Medicin, mötts omkring 250 gånger under pandemin.

Den 19 januari var personer från kommissionen i Regeringskansliet för att på plats ta del av "sammanställningar" från GSS-mötena.

Mats Melin bekräftar att några medarbetare var där och tog del av visst material den 19 januari, men att kommissionen inte hunnit värdera och granska det fullt än.

Enligt uppgift till TT betecknar kommissionen dock dessa sammanställningar som begränsade vad gäller information om mötena.

Inga protokoll

Några formella protokoll eller andra mötesanteckningar från GSS-mötena finns inte, enligt bland andra socialminister Lena Hallengren (S).

— De fattar inga beslut på sina möten, utan är en grupp för att informera sig och diskutera, sade socialminister Lena Hallengren (S) till TT häromdagen.

Dagordningar, lägesbilder och underlag från GSS-mötena har kommissionen dock fått, enligt Hallengren.

Kommissionen har hittills inte fått se de "annoterade dagordningar" som funnits inför mötena och som SvD skrivit om. Det är en annan typ av dokument än de sammanställningar kommissionen har fått se och är underlag inför möten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

1 timme sedan
Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Umeå, misstänkt stöld i matbutik.", skriver polisen på sin hemsida.