Lavinrisken är stor på flera håll grund av de hårda vindarna. Arkivbild.
Lavinrisken är stor på flera håll grund av de hårda vindarna. Arkivbild. - Foto: TT

Varning för blåst och lavinfara i fjällen

SHMI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall för kalfjället i Norrbottens län. Myndigheten avråder starkt från att ge sig ut i fjälltrakterna i länet, då vädret väntas bli mycket besvärligt.


Fakta: Vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

Vindstyrkan beräknades nå 18–24 meter per sekund under lördagskvällen och väntas sedan avta tillfälligt under söndag morgon och förmiddag. Vinden förutspås dock tillta igen under eftermiddagen och kan lokalt nå stormstyrka natten till måndag. Varningen gäller från lördag kväll till måndag förmiddag.

En gul varning från SMHI gäller också till måndag morgon för fjälltrakterna i Västerbottens län på grund av den hårda vinden. Där avråds ovana fjällbesökare från att ge sig ut.

Dessutom är risken för laviner fortsatt stor på flera håll till följd av de kraftiga vindarna. På Naturvårdsverkets sajt Lavinprognoser varnar man för stor lavinfara och mycket farliga förhållanden i Abisko-Riksgränsfjällen och Västra Vindelfjällen.

Risken bedöms som en fyra på en femgradig skala och allmänheten uppmanas att undvika all lavinterräng, det vill säga branta sluttningar och områdena nedanför. Varningen gäller till söndag kväll.

Även i Södra Jämtlandsfjällen och Västra Härjedalsfjällen finns en måttlig lavinrisk och skidåkare och skoterförare uppmanas vara uppmärksamma på flakbildning och sprickor i snötäcket.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.