Två kvinnor som utvisats av det kurdiska självstyret i Syrien har anhållits misstänkta för krigsförbrytelser. Arkivbilden på flygplanet har ingen koppling till uppgifterna.
Två kvinnor som utvisats av det kurdiska självstyret i Syrien har anhållits misstänkta för krigsförbrytelser. Arkivbilden på flygplanet har ingen koppling till uppgifterna. - Foto: TT

IS-kvinnor misstänks för krigsförbrytelser

"Sverige har ett internationellt åtagande att utreda och lagföra misstänkta krigsförbrytelser", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.


Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien.

Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dödats i strider, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Det kan också finnas ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av dem som reste från Sverige var kvinnor.

Tidigare bekräftade utrikesminister Ann Linde (S) att kvinnorna anlänt till Arlanda flygplats.

"Som Säkerhetspolisen förordat, har personal från UD, säkerhetspersonal och representanter från sociala myndigheter sett till att utvisningen skett på ett så kontrollerat sätt som möjligt", skriver hon i ett mejl till TT.

Barnen har omhändertagits av sociala myndigheter.

"De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar", skriver Linde.

I början av september förra året utvisades tre kvinnor som togs emot på Arlanda av svenska myndigheter efter att utrikesdepartementet bistått med resan.

Linde sade då att svenska myndigheter hade beredskap för att ta emot fler återvändare under hösten. UD ska bistå dessa IS-kvinnor på samma sätt som de första återvändarna, uppgav Linde.

Den 21 oktober togs tre kvinnor och åtta barn hemmahörande i Sverige emot av svenska myndigheter på Arlanda sedan de utvisats. Två av barnen var enligt Linde föräldralösa.

Säkerhetspolisen vill inte säga om någon av dem som återvänt tidigare klassats som säkerhetsrisk:

— Jag kan inte gå in på uppgifter om enskilda personer. Dels av integritetsskäl, dels kan det skada vårt arbete, säger presskommunikatör Karin Lutz..

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.