Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Internet kan krascha – på grund av en sekund

Jorden roterar långsammare, det kompenseras med en extra sekund.
1 av 3

Jorden roterar långsammare, det kompenseras med en extra sekund.

Ap

Den extra sekunden gör att den tisdagen den 30 juni blir en sekund längre.
2 av 3

Den extra sekunden gör att den tisdagen den 30 juni blir en sekund längre.

AP

Flera sidor på internet kan komma att påverkas av tidstillägget.
3 av 3

Flera sidor på internet kan komma att påverkas av tidstillägget.

Ap

Nyheter | 12/01/2015 13:22

2014 försökte Kim Kardashian. Men i år sker ytterligare något som kan få internet att haverera.

Trodde du att ett dygn var exakt 24 timmar? Då har du fel. Sedan 1972 har dygnet vid 25 tillfällen förlängts med en sekund, så kallade skottsekunder. Det beror på att jorden snurrar långsammare. Senast en sådan förändring skedde var för tre år sedan. Då slogs stora sajter som Reddit och Linkedin ut i flera timmar. It-system använder sig nämligen av en gemensam tidsreferens och när en okänd sekund dyker upp kan det bli problem.

Vill inte slopa

USA, Japan och Frankrike vill skippa finliret och köra på utan den extra sekunden. Det får britterna att ilskna till. De vill nämligen inte att nollmeridianen, efter vilken världens klockor är ställda, ska flyttas från Greenwich i London. 

Det kan också bli problematiskt på andra sätt att strunta i tidstillägget.

– På kort sikt är det givetvis inga problem med detta men på längre sikt är det ohållbart, säger Kenneth Jaldehag, ansvarig för tidsrelaterad mätteknik vid Sveriges tekniska forskningsinstitut, till Computer Sweden.

Sista juni kan det hända

Fejden om extrasekunden ska avgöras genom en omröstning på World Radiocommunication Conference i november, alltså efter att tidsförskjutningen har ägt rum.

Så, sitter du och finputsar på c-uppsatsen i en molntjänst den 30 juni klockan 23:59:59 kan det vara bra att spara på annat håll också.